x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Victor Andrei, BNR: Sunt destul de multe persoane şi companii care uită de riscul valutar

Victor Andrei, BNR: Sunt destul de multe persoane şi companii care uită de riscul valutar

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2023   •   21:39
Victor Andrei, BNR: Sunt destul de multe persoane şi companii care uită de riscul valutar

Banca Naţională a României nu are o ţintă a cursului de schimb, ci încearcă să asigure o relativă stabilitate, având şi resursele şi politicile pentru a face acest lucru, a explicat Victor Andrei, director Operaţiuni de Piaţă BNR, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Ce pot să subliniez este că Banca Naţională are suficiente resurse şi politici să menţină o relativă stabilitate a cursului de schimb şi a funcţionării pieţei. (...) Cred că o variaţie a cursului într-o relativă stabilitate asigurată de Banca Naţională este destul de importantă. Sunt destul de multe persoane şi companii care uită de riscul valutar şi o eventuală variaţie a cursului ne retrezeşte realitatea la realitate că există un risc valutar de care uneori tindem să uităm”, a mai spus Victor Andrei.

Alte declaraţii:

„Cu toţii ştim că până la urmă cursul de schimb este o combinaţie între deficitul de cont curent şi mişcările de capital. Până acum, după cum am văzut cu toţii, mişcările de capital au fost favorabile şi au acoperit deficitul de cont curent, într-o măsură mai mică sau mai mare în mod autonom, dar le-au acoperit. Banii de la Comisia Europeană, investiţiile directe, FDI-urile anul trecut, investiţiile de portofoliu pe termen mai scurt sau mai lung, care au ajutat şi titlurile de stat”.

„Sunt o mulţime de investiţii greenfield şi brownfield care se întâmplă, intră la FDI-uri. Poate ne-a ajutat puţin şi situaţia geopolitică. Deşi unii s-au gândit de mai multe ori înainte să investească în România, sunt şi unii care s-au relocat la noi în ţară. Poate mai preonderent după episodul din 2014 decât acum”.

„Nu avem o ţintă a cursului de schimb. Încecăm să asigurăm o relativă stabilitate şi avem şi resursele şi politicile să fie şi cred că până şi acum a fost”.

„Sunt o mulţime de factori care influenţează piaţa, cursul de schimb, dobânzile, cererea de titluri de stat, am avut până acum o stabilitate politică deosebită, intrări de fonduri europene care au ajutat şi toate astea au contribuit la apetitul investitorilor străini, atât investiţii directe, cât şi investiţii de portofoliu. Dar nu trebuie luat în considerare un singur factor, sunt o multitudine de factori şi ştim cu toţii că investitorii decid să investească într-o ţară pe baza sintezei factorilor”.

„Pentru a doua parte a anului riscurile sunt probabil aceleaşi pe care le discutam şi anul trecut pe vremea asta: deficitele gemene, stabilitatea politică, situaţia geopolitică, că am văzut că se poate manifesta destul de puternic, şi corelat cu asta preţurile de energie. S-a văzut că inflaţia şi deficitul de cont curent au fost amplificate de creşterea preţurilor la energie anul trecut, la fel cum anul acesta scăderea preţului petrolului şi gazelor contribuie la calmarea inflaţiei şi la repornirea unor segmente din economie care au fost puternic impactate”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: BNR risc valutar