x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Videanu: PCC încercă să preia forţat Oltchim

Videanu: PCC încercă să preia forţat Oltchim

07 Oct 2009   •   00:00

Ministerul Economiei aşteaptă de la firma PCC SE, acţionarul minoritar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, o contribuţie constructivă pentru dezvoltarea combinatului, chiar dacă acţiunile firmei germane produc cheltuieli şi întârzie aplicarea măsurilor pentru consolidarea combinatului chimic.

"În ceea ce priveşte acţiunile şi atitudinile PCC SE, până în prezent nu s-au manifestat în sensul celor angajate de dumneavostră în discuţiile purtate, dimpotrivă, acestea provoacă cheltuieli şi întârzieri în punerea în practică a măsurilor preconizate", se arată într-o adresă a Ministerului Economiei semnată de ministrul Adriean Videanu şi transmisă către PCC SE în 17 septembrie.
Documentul a fost prezentat chiar de PCC SE într-o conferinţă de presă.

ACUZAŢII GRAVE

Ministerul Economiei arată că acţiunile reprezentanţilor PCC SE şi ale avocaţilor acestora demonstrează că firma germană nu este interesată de supravieţuirea Oltchim. "Plângerile formulate de dumneavoastră şi firma pe care o reprezentaţi sunt apreciate de avocaţi ca o demonstraţie a abordării agresive pentru preluarea Oltchim la o valoare cât mai mică. (...) Considerăm că nu sunteţi în măsură să apreciaţi obiectiv şi profesional că Oltchim nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de schema de ajutor de stat", se arată în scrisoarea Ministerului Economiei.

PROCESE PENTRU ÎNTÂRZIEREA GARANŢIEI DE STAT
Reprezentatul PCC SE în România, Wojciech Zaremba, a afirmat, miercuri, în conferinţa de presă, că preluarea de către Oltchim a petrochimiei de la rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom, nu este o idee bună. El a adăugat că intenţia PCC SE era de a cumpăra acţiuni la Oltchim astfel încât să ajungă la o praticipaţie majoritară.
PCC SE a cerut în instanţă în luna august suspendarea garanţiei Eximbank de 49,6 milioane euro pentru un credit de 62 de milioane de euro pe care Oltchim vrea să îl contracteze pentru achiziţia activităţii de petrochimie de la Arpechim.
Oltchim încearcă din 2006 să cumpere petrochimia de la rafinăria Arpechim a Petrom, care i-ar asigura astfel stabilitate în privinţa materiilor prime.
PCC SE a contestat de mai multe ori intenţiile Oltchim de a prelua petrochimia de la Arpechim şi a susţinut că sprijinul statului pentru combinatul chimicreprezintă ajutor de stat. La rândul său, conducerea Oltchim a respins de fiecare dată acuzaţiile.

×
Subiecte în articol: redactie