x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vînzările de case au scăzut drastic

Vînzările de case au scăzut drastic

de Daniela Ivan    |    09 Sep 2008   •   00:00
Vînzările de case au scăzut drastic

REZIDENŢIAL ● Blocurile noi îşi caută clienţi
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare din Capitală caută soluţii de marketing pentru a reuşi să-şi vîndă apartamentele, în urma crizei imobiliare care a ajuns şi în ţara noastră.



REZIDENŢIAL ● Blocurile noi îşi caută clienţi
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare din Capitală caută soluţii de marketing pentru a reuşi să-şi vîndă apartamentele, în urma crizei imobiliare care a ajuns şi în ţara noastră.

Locul de parcare gratuit, centrala sau aerul condiţionat gratis, facilităţi pe care promotorii de proiecte imobiliare le oferă de mai bine de un an, nu mai dau rezultate. Vînzările de apartamente noi au scăzut în ultimele cinci luni de trei-patru ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007. Pentru a reuşi să vîndă locuinţele aflate în diverse stadii de construcţie, dezvoltatorii devin din ce în ce mai inventivi, însă nici nu se gîndesc să-şi diminueze profitul.

SOLUŢII. Un exemplu este firma Pelican Com, cu capital turcesc, care construieşte ansamblul Atlantis, localizat în apropiere de Şoseaua Pantelimon din Bucureşti, alcătuit din patru blocuri de 11 etaje, totalizînd 134 de apartamente cu trei camere. În urma încetinirii vînzărilor de locuinţe în ultimele cinci luni, compania a introdus o nouă modalitate de plată a apartamentelor situate pînă la etajul cinci al imobilelor. "Clienţii pot plăti un avans de 10%, după care vor plăti rate pe termen de 30 de luni, fără dobîndă. Preţul mediu al unui apartament prin această modalitate este de 1.550 de euro/mp util, fără TVA", a precizat Kutsal Durace, directorul de vînzări al Pelican Com. Pentru restul locuinţelor preţul mediu este de 1.630 de euro/mp util fără TVA. Preţurile includ, printre altele, locul de parcare, mobilierul pentru bucătărie şi baie, centrala termică şi accesul gratuit la facilităţile complexului, respectiv piscină şi loc de joacă pentru copii.

AŞTEPTARE. Pe piaţa imobiliară românească domneşte o perioadă de aşteptare şi de confuzie. "Oamenii sînt speriaţi şi încep să aibă reticenţe să mai ia un credit. Ei nu ştiu cum va evolua cursul leu-euro, cînd şi cum vor mări băncile dobînzile la credite, aşa că se gîndesc să mai aştepte", a declarat Norina Boru, consultant executiv Pro East Consulting. În plus, a trecut vremea investiţiilor speculative în care oamenii cu bani cumpărau cîte trei-patru apartamente în speranţa că le vor vinde la preţuri mult mai mari cînd blocul se va apropia de faza de finalizare sau chiar după ce va fi terminat. Nici străinii nu se mai înghesuie să cumpere apartamente în ansamblurile din Capitală, sub presiunea crizei internaţionale mondiale.

Schimbare de macaz

Deşi vînzările de locuinţe sînt în picaj, în mod paradoxal, se lansează tot mai multe proiecte rezidenţiale. Numai în această săptămînă s-au anunţat două proiecte: Odyssea Residenţial (Ionescu Siseşti)  şi Luxor Residence (în apropierea Parcului Herăstrău). În plus, compania Pelican va mai construi un bloc de locuinţe, în zona Pantelimon,  care va cuprinde 45-50 de garsoniere şi apartamente cu două camere. De asemenea, firma turcească negociază achiziţia unui teren de două hectare în Pipera, pentru care ar putea plăti circa 40 de milioane de euro, unde intenţionează să construiască un alt complex rezidenţial. Analiştii imobiliari spun că pe piaţă vor rezista numai dezvoltatorii care au resurse să susţină construcţia unei părţi din complex din bani proprii. Aceştia vor putea obţine în continuare profituri bune, pentru că apartamentele gata, în care te poţi muta imediat, au mari şanse să fie cumpărate de către cuplurile tinere, cu salarii bune.

×
Subiecte în articol: economic