x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vlădescu: Guvernul, dispus să prelungească termenul de plată pentru datoriile Rompetrol

Vlădescu: Guvernul, dispus să prelungească termenul de plată pentru datoriile Rompetrol

26 Aug 2010   •   00:00

Guvernul este dispus să negocieze prelungirea termenului de plată a datoriilor Rompetrol, dar nu este interesat să redevină acţionar al grupului, mai ales unul minoritar, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Mediafax.

"Suntem deschişi negocierilor, dar nu şi ideii ca statul să redevină acţionar, în special unul minoritar. Negocierea plăţii peste o anumită perioadă de timp ar putea fi o opţiune. Am prefera prelungirea termenului şi plata integrală a datoriei, în loc de conversia acesteia în acţiuni", a arătat Vlădescu.
El a explicat că nu crede că poziţia de acţionar minoritar ar fi în avantajul statului român.
Rompetrol trebuie să răscumpere obligaţiuni de 571 milioane de euro până la 30 septembrie. Acestea sunt fostele datorii ale rafinăriei Petromidia, transformate în obligaţiuni cu termen de şapte ani şi purtătoare de dobândă.

Grupul controlat de KazMunaiGaz a răscumpărat 71 de milioane de dolari şi va mai plăti alte 24 de milioane de dolari pentru dobânda aferentă acestui an, anunţând că vrea ca restul datoriei să fie convertit în acţiuni.

Directorul Financiar al Rompetrol, Dmitri Grigoriev, a declarat, miercuri, că dacă nu va fi obţinut cash flow la rafinăria Petromidia, va exista opţiunea de a o închide.

×
Subiecte în articol: economic