x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Voith Hydro şi Andritz renunţă un pic la jecmăneala de la Hidroelectrica

Voith Hydro şi Andritz renunţă un pic la jecmăneala de la Hidroelectrica

de Daniel Ionaşcu    |    18 Dec 2012   •   19:33
Voith Hydro şi Andritz renunţă un pic la jecmăneala de la Hidroelectrica

Consorţiul Voith Hydro - Andritz a acceptat reducerea cu 20 de milioane de euro a sumelor cu care s-a înscris la masa credală a Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al producătorului de stat.

"În 13 decembrie, Euro Insol, în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica, a finalizat negocierile cu cel mai mare creditor chirografar, consorţiul germano-austriac Voith Hydro şi Andritz Hydro. Ca rezultat al discuţiilor purtate de-a lungul ultimelor patru luni, Hidroelectrica a obţinut o reducere comercială de 20 milioane euro din cei 57 milioane euro şi 30 milioane lei cu care consorţiul a solicitat înscrierea la masa credală", se arată într-un comunicat al producătorului de energie electrică. Potrivit comunicatului, reducerea este aferentă contractului de antrepriză semnat de Hidroelectrica în 2004 cu Voith Hydro şi Andritz Hydro, pentru modernizarea a 20 de hidroagregate. Lucrările au început în 2006, iar ultimul grup retehnologizat urmează să fie pus în funcţiune în februarie 2013. În perioada aprilie 2009-august 2010 lucrările au fost parţial suspendate din cauza datoriilor înregistrate de Hidroelectrica faţă de consorţiu, în valoare de 50 de milioane de euro. Activitatea de retehnologizare a fost reluată dupa contractarea unui credit de 117 milioane euro, pus la dispoziţia Hidroelectrica de către Unicredit Austria.

DIICOT cercetează contractul

Acestea sunt celebrele lucrări de "retehnologizare" a Oltului Inferior, lucrare care este investigată de către DIICOT încă din 2007, datorită costurilor mari. Iniţial aceste lucrări fuseseră aprobate într-o AGA a Hidroelectrica din 2001, iar în 2002 compania a semnat la Berlin un memorandum cu consorţiul amintit pentru modernizarea şi reabilitarea obiectivelor vizate. Ulterior, o hotărâre a Guvernului mandata Hidroelectrica să semneze contractul. DIICOT cercetează acest caz încă din 2007.

"În urma retehnologizării s-au pus la dispoziţia Sistemului Energetic Naţional 285MW în regim de turbină şi 200 MW în regim de pompă, obţinându-se astfel primele hidroagregate din Romania care pot funcţiona în regim reversibil turbină-pompă. (...) Amenajarea va produce după retehnologizare o energie medie anuală de 944GWh/an, cu peste 400GWh/an mai mult decât înaintea retehnologizării", se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Retehnologizarea de la Lotru

Tot săptămâna trecută Euro Insol a finalizat negocierile cu Voith Hydro în privinţa proiectului de retehnologizare a hidrocentralei Lotru, obţinând o reducere comercială de 10% din sumele înregistrate la masa credală. Retehnologizarea hidrocentralei Lotru a început în 2007 şi a fost finalizată în 2011, fiind finanţată cu un credit de 66 milioane de euro de la Banca Mondială.

Totodată, Romenergo a renunţat la contestaţia împotriva tabelului preliminar al creditorilor Hidroelectrica pentru suma de 8,6 milioane de lei. Creanţa fusese respinsă de Administratorul judiciar ca fiind nedatorată şi reprezenta, în principal, penalităţi pentru întârzierea la plată pentru retehnologizarea ecluzei de la Portile de Fier I. Acest contract fusese atribuit în anul 2006 şi  urmează să fie finalizat în anul 2013.

În comunicat se precizează că Euro Insol a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate în derulare la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă, în luna iunie, obţinând o reducere de peste 93 milioane de euro a cheltuielilor Hidroelectrica.

La masa creditală sunt înregistraţi 839 de creditori, iar valoarea creanţelor cerute de jumătate dintre aceştia de la Hidroelectrica se ridică la 5,1 miliarde lei (1,13 miliarde de euro).

×
Subiecte în articol: hidroelectrica