x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vom avea mai multe staţiuni

Vom avea mai multe staţiuni

de Elena Stan    |    11 Aug 2008   •   00:00
Vom avea mai multe staţiuni

PROIECT ● Criterii mai permisive pentru destinaţii turistice
Administratorii staţiunilor vor beneficia de criterii mai permisive în vederea obţinerii clasificării. Modificarea legii este necesară deoarece în prezent 95% din staţiunile turistice nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi atestate legal.



PROIECT ● Criterii mai permisive pentru destinaţii turistice
Administratorii staţiunilor vor beneficia de criterii mai permisive în vederea obţinerii clasificării. Modificarea legii este necesară deoarece în prezent 95% din staţiunile turistice nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi atestate legal.

Taxa hotelieră va fi folosită obligatoriu în investiţii în infrastructură, iar responsabil pentru condiţiile de cazare din structurile de primire turistică din staţiune este primarul, conform unui proiect de lege al Ministerului Turismului.

Autorităţile au decis că este momentul pentru o schimbare în ceea ce priveşte modul de clasificare a staţiunilor turistice. În prezent, criteriile de atestarea a staţiunilor sînt imperative, adică ori staţiunea îndeplineşte toate criteriile, caz în care este declarată staţiune turistică, ori nu le îndeplineşte, şi nu mai primeşte atestarea. "În vechiul act normativ, toate criteriile erau imperative – dacă o localitate îndeplinea 99% din criterii şi 1% nu, nu i se acorda statutul de staţiune", ne-a explicat Lucia Morariu, secretar de Stat în cadrul Ministerului Turismului. Conform noului proiect de lege, elaborat de Ministerul Turismului împreună cu patronatele şi asociaţiile profesionale în domeniu, criteriile au fost împărţite în obligatorii şi suplimentare, iar clasificarea se face la nivel local sau la nivel naţional.  "În urma verificărilor din teren am constatat că 95% din staţiunile de la noi din ţară nu îndeplinesc criteriile pentru a fi atestate ca staţiuni turistice. Unele condiţii nu pot fi îndeplinite deoarece sînt excesive. Astfel, se cere ca în fiecare staţiune să existe centre de informare turistică legate prin internet cu unităţile de cazare, ceea ce nu există nici în staţiunile din străinătate. De asemenea, se mai solicită şi existenţa unui sistem de canalizare centralizat, condiţie ce momentan nu poate fi îndeplinită nici de cele mai renumite staţiuni de la noi din ţară", ne-a explicat Lucia Morariu.

CRITERII. Potrivit proiectului de hotărîre privind atestarea staţiunilor turistice, localităţile turistice ar trebui să deţină cel puţin 30% din structurile de primire clasificate în categoriile de 3-5 stele/flori, pentru a se putea numi staţiuni de interes naţional sau local. Staţiunile de interes naţional  trebuie să aibă cel puţin 500 de locuri de cazare, iar cele de interes local minimum 100, la această categorie nefiind incluse campingurile. Printre criteriile obligatorii se numără existenţa canalizării, a energiei electrice şi a apei curente, iar printre criteriile suplimentare de atestare a staţiunilor turistice se numără amenajări pentru practicarea sporturilor, parcuri, săli de spectacole cu o capacitate egală cu minimum 40% din numărul locurilor de cazare existente în staţiune şi centru naţional de informare şi promovare turistică, cu personal permanent care să deservească exclusiv centrul.

LEGE. În prezent, la noi în ţară sînt 37 de staţiuni turistice de interes naţional, 46 de interes local, precum şi 18 staţiuni în curs de atestare, dosarele fiind deja la minister. Pentru calificare staţiunile trebuie să îndeplinească toate cele 19 criterii obligatorii de atestare şi o parte dintre cele 15 suplimentare. Atestarea staţiunilor turistice se face de către Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi se aprobă prin hotărîre a Guvernului. Autorităţile localităţilor-staţiuni au obligaţia ca în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărîrii să depună la minister fişa staţiunii turistice. "Procesul de atestare a fost simplificat deoarece nu mai este nevoie decît de fişa cu privire la îndeplinirea criteriilor şi declaraţia pe propria răspundere a primarului", ne-a delarat Lucia Morariu.

Punctaj

Punctajul minim pentru atestarea ca staţiune de interes naţional este de 135 de puncte, iar pentru cea de interes local este de 90 de puncte.
Astfel, vor primi cîte 10 puncte staţiunile care se găsesc în localităţi în care opresc trenurile de călători şi dacă există autobuze care să deservească zilnic autogara.
De asemenea, cîte 10 puncte se acordă dacă în zonă sînt spaţii comerciale, bancă, casă de schimb valutar şi agenţie de turism sau amenajări pentru fitness. Pentru existenţa sălilor de spectacole şi conferinţe care să poată primi cel puţin 40% din numărul locurilor de cazare din staţiune se acordă 30 de puncte, iar dacă sînt amenajate terenuri de fotbal, tenis sau agrement nautic se acordă 15 puncte. Punctajul maxim de 50 de puncte se oferă celor care au canalizare centralizată.

×