x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume au fost clonate. Vezi la ce pericole au fost expuși utilizatorii

Trei dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume au fost clonate. Vezi la ce pericole au fost expuși utilizatorii

de Redacția Jurnalul    |    05 Feb 2024   •   22:00
Trei dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume au fost clonate. Vezi la ce pericole au fost expuși utilizatorii
Sursa foto: Hepta

Specialiștii din domeniul securității cibernetice trag un semnal de alarmă cu privire la clonarea a trei dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume: WhatsApp, Telegram și Signal. Potrivit experților de la Eset, aceste clone sunt folosite de hackeri pentru distribuirea de programe malware, punând în pericol milioane de utilizatori din întreaga lume.

Într-un articol recent publicat pe blogul companiei în România, Phil Muncaster, expert în securitate la Eset, subliniază că popularitatea enormă a acestor aplicații a atras atenția hackerilor, care caută modalități de a infecta dispozitivele utilizatorilor cu programe malware. Hackerii au devenit tot mai abili în clonarea și distribuirea acestor aplicații false prin intermediul mesajelor de phishing, e-mailurilor, SMS-urilor sau chiar prin intermediul rețelelor de socializare.

Una dintre metodele folosite de infractori este crearea unor aplicații false care imită aspectul și funcționalitatea celor originale, inducând în eroare utilizatorii și determinându-i să descarce software-ul malițios. De asemenea, hackerii folosesc și site-uri web false care promovează aceste aplicații clonate, atrăgând utilizatorii cu oferte tentante sau promisiuni de actualizări.

Printre incidentele semnalate se numără și cazul în care hackerii, presupus aliați cu China, au reușit să ascundă un malware de spionaj cibernetic, denumit Android BadBazaar, în cadrul unor aplicații Signal și Telegram aparent legitime. Aceste aplicații au reușit să treacă de verificările oficiale și să fie distribuite pe Google Play și Samsung Galaxy Store înainte ca autoritățile să intervină.

Pentru a proteja utilizatorii, experții Eset recomandă accesarea exclusivă a magazinelor oficiale de aplicații, actualizarea regulată a sistemului de operare și a software-ului dispozitivului, evitarea deschiderii linkurilor sau a documentelor din mesaje nesolicitate, acordarea atenției necesare permisiunilor solicitate de aplicații și utilizarea unor soluții de securitate de încredere.

Eset, compania fondată în 1992 în Bratislava, Slovacia, este recunoscută la nivel global pentru serviciile sale de detecție și analiză a conținutului malware, fiind prezentă în peste 180 de țări, potrivit dcnews.

×
Subiecte în articol: whatsapp telegram signal clonaţi mesagerie