x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii BVB în creștere puternică. Depășește bursele europene și americane

BVB în creștere puternică. Depășește bursele europene și americane

08 Oct 2021   •   09:10
BVB în creștere puternică. Depășește bursele europene și americane

Indicele BET al Bursei de Valori București (BVB) a crescut cu 29% în primele nouă luni ale anului, iar BET-TR, care include și dividendele, a avut un avans de 35,6%. 

În același timp, indicele S&P 500 as-a majorat cu 14,75 iar indicele STOXX600 cu 24%. 

Valoarea tranzacțiilor totale la BVB a ajuns la 13 miliarde de lei, cu 4,2% mai mult față de aceeași perioadă din 2020.

"Piaţa de capital din România a înregistrat creşteri semnificative în primele nouă luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit să obţină performanţe importante în raport cu alte pieţe dezvoltate. Aceste rezultate au fost obţinute într-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus şi estimările privind o creştere accelerată a inflaţiei, iar pe de altă parte piaţa de capital românească s-a remarcat printr-o efervescenţă a listărilor şi a căpătat mai multă consistenţă prin extinderea numărului de companii prezente în indicii internaţionali. Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente către piaţa de capital românească, unde valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, în creştere cu 4,2% faţă de primele nouă luni ale anului anterior", arată  BVB

indicele BET a crescut cu 3,8% în luna septembrie 2020, iar indicele BET-TR, care include şi dividendele, a crescut cu 4,5%.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon si BVB, la nivelul indicilor de tip price return, indicele BET 28,9% a înregistrat o creştere de două ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 14,7% sau cu cel european STOXX600 14%, în primele nouă luni ale anului.

BVB a crescut și față de pieţele de frontieră MSCI Frontier Markets 15% și cu indicele pieţelor emergente FTSE Emerging Markets -1%. Indicii de tip total return, BET-TR 35,6 a avut un ritm de creştere dublu faţă de S&P500 TR 15,9% sau STOXX600 GR 16,6%. BVB a avansat și față de FTSE Emerging Markets TR 1,2% sau MSCI Frontier Markets GR 19,2%.

"Efervescenţa pieţei de capital româneşti a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele 9 luni: 22 emisiuni de obligaţiuni şi 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard de euro şi 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulată de 1 miliard de euro. În ritm cu noile tendinţe ale pieţei, am lansat şi am început să promovăm o nouă identitate a Bursei de Valori Bucureşti şi am răspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor româneşti de pe segmentul AeRO", a spus Radu Hanga, preşedinte BVB.

În luna octombrie va fi lansat primul indice pentru segmentul AeRO şi alţi doi indici pentru Piaţa Reglementată.
"Dezvoltăm continuu piaţa de capital în mod organic şi sustenabil: am aprobat includerea altor două companii în indicele BET, care are acum 19 emitenţi; în octombrie, lansăm primul indice pentru segmentul AeRO şi alţi 2 indici pentru Piaţa Reglementată; am simplificat accesul la piaţă pentru companiile care se listează din 2022 pe segmentul alternativ. Poziţionăm România ca o piaţă de capital atractivă în regiune, iar companiile româneşti capătă din ce în ce mai multă expunere în indicii internaţionali.", a spus Adrian Tănase, CEO BVB.

Din 20 septembrie 2021, România are cinci companii în indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) în indicii FTSE Global All-Cap si Bittnet (BNET) în indicele FTSE Global Micro-Cap.

De la 11 octombrie se lansează BET AeRO, primul indice dedicat segmentului multilateral de tranzacţionare care va include la acel moment 20 de companii româneşti. Se vor lansa încă doi indici pe Piaţa Reglementată. BET-TRN și BET-XT-TRN, care reprezintă variantele de randament total net ale indicilor BET-TR si BET-XT-TR.

BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe segmentul multilateral de tranzacţionare al BVB, care va intra în vigoare la începutul anului 2022. 

×
Subiecte în articol: bvb