x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Noutati IMPORTANTE pentru soferi. Se verifica motivele CRESTERII tarifelor RCA

Noutati IMPORTANTE pentru soferi. Se verifica motivele CRESTERII tarifelor RCA

29 Noi 2015   •   10:55
Noutati IMPORTANTE pentru soferi. Se verifica motivele CRESTERII tarifelor RCA
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor RCA faţă de perioadele precedente, în condiţiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% - 400% pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto, informează ASF.

Potrivit sursei citate, controalele vor fi efectuate în colaborare cu echipe de actuari.

'ASF a iniţiat, în ultima perioadă, o serie de acţiuni cu privire la piaţa poliţelor RCA, care au avut în vedere şi situaţia unor categorii specifice, cum ar fi asigurările auto obligatorii destinate transportatorilor rutieri. Începând cu lunile octombrie - noiembrie 2015, ASF a primit din partea asigurătorilor notificări de modificare a primelor RCA. În unele cazuri, modificările de tarif constau în majorări cuprinse între 300% şi 400% ale primelor RCA pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto', se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii ASF susţin că, în urma analizei efectuate de specialişti din cadrul ASF, au fost identificate atât soluţii şi măsuri structurale pentru o mai bună funcţionare a pieţei poliţelor RCA, cât şi acţiuni pe care autoritatea le va întreprinde în perioada imediat următoare.


Astfel, începând cu luna decembrie a acestui an, ASF va demara mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor faţă de perioadele precedente.
'Aceste controale, efectuate în colaborare cu echipe de actuari, vor urmări: acurateţea datelor şi informaţiilor folosite în fundamentarea tarifelor, justificarea criteriilor de segmentare adoptate, compararea datelor cu perioadele anterioare, comparabilitatea şi influenţa în creşterea/descreşterea tarifelor în raport cu despăgubirile plătite şi impactul asupra calculului tarifelor în ceea ce priveşte nedeclararea/neînregistrarea la timp a tuturor daunelor', se menţionează în comunicatul ASF.

În afara acţiunilor de control, ASF şi-a propus, în urma întâlnirilor cu reprezentanţii transportatorilor şi ai societăţilor de asigurare, adoptarea unor măsuri care să optimizeze pe viitor funcţionarea pieţei RCA. Printre cele mai importante direcţii de acţiune se regăsesc: elaborarea unui model actuarial de calcul al RCA pentru transportatori, împreună cu Asociaţia Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referinţă societăţilor de asigurări care au notificat creşteri exagerate ale tarifelor, realizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri comune cu reprezentanţi ai transportatorilor şi ai societăţilor care practică RCA pentru identificarea unor soluţii concrete, precum şi iniţierea demersurilor pe lângă Parlamentul României pentru actualizarea legii asigurărilor obligatorii.

De asemenea, se are în vedere segmentarea mai rafinată, în concordanţă cu nivelul real de risc asociat fiecărei categorii de clienţi, cum ar fi diferenţierea tarifelor în funcţie de tipul de activitate de transport intern/extern, eliminarea/atenuarea importanţei criteriului de segmentare reprezentat de codul CAEN, implementarea unor soluţii tehnice moderne pentru cuantificarea riscului asociat fiecărei categorii de clienţi, inclusiv pentru monitorizarea şi îmbunătăţirea comportamentului în trafic (responsabilizarea şoferilor - scăderea riscului de accidente) prin utilizarea de camere video la bordul autovehiculelor pentru monitorizarea activităţii şi comportamentului în trafic şi prin utilizarea tehnologiei telematice (cutii negre - GPS) pentru cuantificarea cu acurateţe a nivelului de risc.

Potrivit ASF, se are în vedere şi iniţierea unor analize şi studii de impact privind posibilitatea modificării modelului actual de emitere a poliţei RCA prin declararea persoanelor care vor conduce autovehiculul (poliţă pe autovehicul şi şofer).

'Analizarea oportunităţii de schimbare structurală a sistemului RCA practicat în România prin adoptarea unor măsuri de creştere a calităţii serviciilor şi implicit a respectului cuvenit asiguratului (cum ar fi decontarea directă - acordarea dreptului păgubitului de a se adresa pentru recuperarea prejudiciului la societatea de asigurare la care acesta are încheiată asigurare RCA)', se menţionează în comunicat.

Potrivit ASF, efectuarea unor controale de anvergură pentru verificarea cheltuielilor din cadrul companiilor de asigurări şi identificarea eventualelor 'distorsiuni' (fraude, cheltuieli fictive, daune fictive, transferuri frauduloase de bani) în fluxurile financiare ale companiilor, care ar putea avea implicaţii asupra rentabilităţii asigurătorilor şi implicit asupra primelor de asigurare practicate.

Analiza efectuată de ASF a relevat şi o serie de factori de influenţă în preţurile poliţelor RCA, printre care se numără: creşterea semnificativă a valorii despăgubirilor pentru vătămări corporale şi deces, practica judiciară neuniformă şi lipsa de predictibilitate a valorii acestor despăgubiri, creşterea de până la 4,5 ori a daunei medii pentru despăgubiri aferente vătămărilor corporale şi deceselor pentru accidentele produse în afara României, faţă de cele produse în ţară, precum şi creşterea, în anumite cazuri, a frecvenţei daunelor şi a daunei medii pe segmentul autocamioanelor de mare tonaj.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.  

Agerpres

×
Subiecte în articol: rca