În primele şase luni din acest an s-au semnat în România 69 de tranzacţii, cu o valoare totală de 1,1 miliarde de dolari, piaţa fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2020, arată o analiză a companiei de consultanţă EY.
Primul semestru de anul trecut a fost aparte pentru că ianuarie şi februarie au fost luni foarte bune, cu activitatea de M&A la cote maxime. Apoi, odată cu venirea pandemiei, lucrurile au intrat într-un blocaj temporar.
În acest context, în perioada ianuarie-iunie 2021, ca volum, piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut cu 19% faţă de aceleaşi luni de anul trecut, în timp ce în valoare avansul a fost de cinci ori mai mic, de 4%, semn că s-au parafat mai multe deal-uri, dar mai mici.
Sunt luate în calcul doar tranzacţiile care au implicat pachete de cel puţin 15% din acţiuni, iar valoarea totală a fost calculată atât pe baza datelor comunicate de părţi, cât şi a unor estimări, atunci când nu există informaţii oficiale.
Tranzacţiile internaţionale care includ companii sau operaţiuni în România sunt contorizate în numărul de deal-uri, dar sunt excluse din valoarea pieţei de M&A în cazul în care valorea locală a acordului nu este disponibilă, spun reprezentanţii EY.
Analiştii EY se aşteaptă ca piaţa românească de fuziuni şi achiziţii să rămână activă pentru restul anului 2021, existând în continuare bani în piaţă, iar costurile de finanţare sunt mici. Totuşi, pandemia rămâne un factor de luat în calcul pentru că poate influenţa evoluţia pieţei de M&A în a doua parte a anului.