x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Sprijinul pentru IMM-uri: mai mult încurcă decât încurajează

Sprijinul pentru IMM-uri: mai mult încurcă decât încurajează

de Alina Botezatu    |    11 Iun 2015   •   17:48
Sprijinul pentru IMM-uri: mai mult încurcă decât încurajează
Sursa foto: LDProd/Getty Images/iStockphoto

Pentru a deschide o firmă în Marea Britanie, este nevoie doar de o zi, iar în Bulgaria, de patru zile. De altfel, patru zile este şi media de înfiinţare a unei firme în Uniunea Europeană. La noi, durează de două ori mai mult. Aceasta este doar una dintre situaţiile în care statul român mai mult îi încurcă decât îi ajută pe antreprenorii locali.

Bulgaria ne întrece atât la rapiditatea înfiinţării unei firme, cât şi la cheltuielile aferente acesteia. În timp ce la vecinii de peste Dunăre costurile sunt de 60 de euro, la noi ele ating 112,5 euro. Dar situaţia locală este mai bună decât în UE, unde costurile de înfiinţare a unei firme sunt, în medie, de 318 euro, conform Small Business Act for Europe 2014 (SBA). În plus, un IMM românesc realizează, în medie, 14 plăţi anual şi are nevoie de 159 de ore pentru a le calcula şi plăti, iar rata de impozitare reală este de 43% din profit, potrivit studiului Doing Business 2015. Din punctul de vedere al complexităţii, sistemul fiscal din România se situează într-un top al ţărilor pe locul 52 din 189, după Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Cehia.

Lista de facilități
Faţă de alte ţări din UE, situ¬aţia este descurajatoare şi în privinţa finanţării. În acest an, cele şapte programe pentru IMM-uri nu au început încă, deşi, în anii trecuţi, până la această dată, erau deja aleşi beneficiarii. Este greu de crezut că va fi chel¬tuit ceva din bugetul pentru acest an, de aproape 187 de milioane de lei, care este de 3,5 ori mai mare decât în 2014. În plus, în România, de-abia din 17 iulie va intra în vigoare legea investito¬rilor business angel. Spre deose¬bire de noi, Marea Britanie a lansat programul SEIS, pentru investiţiile seed, în 2012. Astfel, investitorii de tip seed îşi reduc cu 50% impozitul pe venit, dacă investesc maximum 100.000 de lire sterline pe an, și nu plătesc impozit pe venitul obţinut din vânzarea acţiunilor, dacă le deţin mai mult de trei ani.
De asemenea, acum doi ani, Turcia, ţară care doreşte să adere la UE, a introdus stimulente fiscale pentru business angel. Aceştia îşi pot deduce până la 100% din investiţia din venitul personal.
 

×