x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Vrei să investești? Iată câteva active profitabile din punct de vedere istoric

Vrei să investești? Iată câteva active profitabile din punct de vedere istoric

01 Oct 2024   •   11:22
Vrei să investești? Iată câteva active profitabile din punct de vedere istoric

Chiar dacă istoricul unui activ nu garantează succesul din prezent sau viitor, atunci când vrei să investești, este important să te orientezi către active care au demonstrat stabilitate și profitabilitate de-a lungul timpului. Descoperă, în cele ce urmează, câteva active care, din punct de vedere istoric, au fost profitabile și care merită să fie luate în considerare atunci când îți construiești un portofoliu de investiții.

1. Aur și metale prețioase

Aurul și alte metale prețioase, precum argintul, au fost utilizate ca active de refugiu sigur timp de secole, în special în perioade de instabilitate economică sau inflație. Motivul este simplu: ele tind să își mențină valoarea și chiar să crească, atunci când piețele financiare sunt instabile.

 

Deși activele fizice, cum ar fi lingourile de aur, monedele și bijuteriile, reprezintă cea mai comună formă de investiție pentru persoanele fizice, există și alte opțiuni de tranzactionare aur online care includ fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri), acțiunile companiilor miniere de aur și contractele futures pe aur. Tot ce trebuie să faci pentru a profita de a doua variantă este de a-ți deschide un cont de tranzacționare pe o platformă de brokeraj.

 

2. Acțiuni blue chip

Acțiunile companiilor blue chip reprezintă investiții în companii mari, stabile și bine cunoscute, cu o istorie îndelungată de creștere și profitabilitate. Câteva exemple de astfel de companii sunt: Apple, Microsoft, Johnson & Johnson și Coca-Cola – acestea sunt considerate a fi mai sigure, deoarece își mențin valoarea pe termen lung și tind să plătească dividende regulate.

Cu toate acestea, ele pot avea fluctuații pe termen scurt, deci pot să nu fie potrivite pentru tine, dacă ești în căutare de câștiguri imediate. Totuși, acțiunile blue chip pot oferi în mod constant randamente bune pe termen lung.

 

Chiar și așa, ține cont că randamentele oferite de investițiile în acțiuni blue chip pot fi moderate, comparativ cu acțiunile de creștere mai riscante. De aceea, înainte de a lua o decizie de investiții, ține cont și de obiectivele tale financiare și de apetitul față de risc pe care îl ai ca investitor.

3. Titluri stat

Dacă apetitul tău pentru risc este unul scăzut și preferi randamente moderate dar sigure, în detrimentul celor mai ridicate, care presupun un risc mai mare, atunci o altă idee potrivită de investiții pentru tine ar putea fi și titlurile de stat.

Acestea sunt considerate unele dintre cele mai sigure investiții, fiind garantate de către stat. Mai mult decât atât, nici nu se impozitează, iar din acest motiv, te vei putea bucura de valoarea totală a dobânzii.

 

Valoarea unui titlu de stat este de un leu, așa că poți să investești un capital limitat, iar în ceea ce privește dobânda, aceasta poate să difere în funcție de maturitatea titlurilor. Cu cât titlurile de stat pe care decizi să le cumperi au o maturitate mai mare, cu atât și dobânda va fi mai mare. Totuși, ține cont că achiziția de titluri de stat se poate face doar în anumite perioade ale anului, așa că documentează-te din timp, pentru a fi la curent cu informațiile actualizate.

4. Imobiliare

Investițiile imobiliare au oferit și ele în mod tradițional profituri solide, prin creșterea valorii proprietăților și închirierea acestora.

Totuși, pentru că achiziția unei proprietăți fizice presupune un capital consistent, o altă metodă de a accesa piața imobiliară este prin REIT-uri (Real Estate Investment Trusts), care oferă un mod mai ușor de a investi în imobiliare fără a cumpăra direct o proprietate. Dar ce sunt REIT-urile? Ei bine, acestea sunt companii care colectează fonduri de la investitori pentru a cumpăra și a gestiona proprietăți imobiliare. Aceste proprietăți pot include clădiri de birouri, centre comerciale, hoteluri, apartamente, depozite și altele, iar cea mai întâlnită modalitate de a distribui profitul este prin dividende sau aprecierea valorii acțiunilor.

 

În concluzie, alegerea activelor bazate pe performanța istorică îți poate oferi un ghid valoros în construirea unui portofoliu diversificat și robust. Totuși, este important să ții cont și de obiectivele tale financiare personale, de profilul de risc și de orizontul de timp și să nu uiți, în același timp, că succesul din trecut nu este o garanție pentru succesul din viitor.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

 

×