x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cu 100 de lei investiţi în lunar în indicele BET, investitorii de la BVB ar fi acumulat 350.000 lei

Cu 100 de lei investiţi în lunar în indicele BET, investitorii de la BVB ar fi acumulat 350.000 lei

de Redacția Jurnalul    |    29 Oct 2023   •   19:40
Cu 100 de lei investiţi în lunar în indicele BET, investitorii de la BVB ar fi acumulat 350.000 lei

Bursă. Cu 100 de lei investiţi în fiecare lună în indicele BET, investitorii de la BVB ar fi acumulat în 25 de ani 350.000 de lei. Cash ar fi fost 29.800 de lei, iar din depozite ar fi obţinut 74.800 de lei. Randamentul indicelui BET este peste cel al indicilor STOXX600, MSCI World şi S&P 500.

Cine ar fi investit 100 de lei în fiecare lună în companiile din componenţa indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucureşti şi ar fi reinvestit dividendele, ar fi acumulat, de la finalul anului 1998 şi până în septembrie 2023, deci în ultimii aproape 25 de ani, o sumă de 349.311 lei. Prin comparaţie, aceeaşi persoană ar fi acumulat 29.800 lei în echivalent cash sau 74.793 lei dacă ar fi plasat banii în depozite la termen, scrie Ziarul Financiar.

Cine ar fi decis să investească în acţiuni europene, incluse în indicele STOXX600, şi ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat 101.379 lei, iar cine ar fi investit în indicele MSCI World, care reflectă evoluţia companiilor din pieţele dezvoltate, ar fi strâns acum 142.907 lei. Cine ar fi investit lună de lună timp de 25 de ani în indicele american S&P 500 şi ar fi reinvestit dividendele ar fi avut astăzi 185.455 lei, potrivit calculelor realizate de BVB.

„Investiţia la bursă românească realizată în fiecare lună şi pe termen lung reprezintă o strategie accesibilă majorităţii românilor, este uşor de implementat, iar tranzacţiile se realizează instant şi în deplină siguranţă. Ne uităm cu încredere în viitor şi pregătim infrastructura necesară dezvoltării pieţei astfel încât anul viitor să avem o piaţă mult mai sofisticată şi care să corespundă unor nevoi cât mai diverse ale investitorilor”, spune Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou maxim istoric în septembrie. La finalul şedinţei de tranzacţionare din 20 septembrie, BET a afişat un nivel de 14.466 puncte. Doar luna trecută indicele BET a crescut cu 8,2%, iar de la începutul anului a avut o creştere de 23%. Indicele BET a împlinit luna trecută 26 de ani de la înfiinţare. Evoluţia indicelui BET a fost strâns legată de evoluţia economiei româneşti şi a cunoscut atât perioade de scădere, cât şi de creştere accentuată.

„BET a fost primul indice dezvoltat de BVB, în septembrie anul acesta a împlinit 26 de ani de la lansare şi tot luna trecută a atins un nou maxim istoric. Indicele BET are acum 20 de companii cu o capitalizare de aproape 60 miliarde lei, iar la nivelul întregii pieţe, avem astăzi 370 de companii listate cu o valoare totală de peste 285 miliarde lei. Pe de altă parte remarcăm că jumătate din banii deţinuţi azi de populaţie în sistemul bancar se află în depozite de pe o zi pe alta, fără dobândă, şi vorbim aici de 155 miliarde lei. Dacă pentru fiecare 1.000 de lei din depozite un român ar investi în fiecare lună 100 sau 200 de lei în companiile listate la BVB, fie în mod direct prin intermediul brokerului autorizat, fie indirect prin intermediul fondurilor de investiţii, datele ne arată că pe termen lung cei care decid să investească vor avea o situaţie financiară mai bună”, spune Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

BET a fost primul indice dezvoltat de BVB şi a fost lansat cu 10 companii în septembrie 1997, la doi ani de la reînfiinţarea Bursei, după ce instituţia Bursei a fost închisă timp de aproape jumătate de secol de regimul comunist. Este un indice de preţ ponderat cu capitalizarea free floatului, iar în prezent ponderea maximă a unui simbol este de 20%. Criteriul principal de selecţie al societăţilor incluse în indice este lichiditatea.

Începând cu anul 2015, pentru selecţie se aplică şi criterii legate de transparenţa emitenţilor şi calitatea raportărilor şi a comunicării acestora cu investitorii. În prezent, indicele Bucharest Exchange Trading (BET) include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată a BVB, cu excepţia societăţilor de investiţii.

Cele 20 de companii incluse în BET sunt, în ordinea ponderii în indice: Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), MedLife (M), One United Properties (ONE), Digi Communications (DIGI), Electrica (EL), Transport Trade Services (TTS), Transelectrica (TEL), TeraPlast (TRP), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Aquila (AQ), Purcari Wineries (WINE), Sphera Franchise Group (SFG), Conpet (COTE).

Lichiditatea înregistrată pe piaţa de capital din România a cunoscut o perioadă de accelerare în ultimii ani şi multiple recorduri au fost înregistate pe diferite paliere de lichiditate. Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 9 luni ale acestui an, când a depăşit 26,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3 miliarde euro.

Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacţiilor a trecut, la finalul primelor 9 luni din acest an, de 1,25 milioane de tranzacţii.

În România există aproape 160.000 de conturi de tranzacţionare pe piaţa de capital, iar valoarea medie a portofoliului pentru investitorii compensabili integral în limita plafonului de 20.000 de euro este de 4.250 euro, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

În ceea ce priveşte disponibilităţile băneşti ale populaţiei, datele Băncii Naţioanale a României (BNR) arată la finalul lunii august un nou record în ceea ce priveşte totalul depozitelor, care a depăşit 317 miliarde în echivalent lei. Din acest total, aproape jumătate reprezintă depozitele overnight (n. red.: depozite la vedere).

Printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pieţei de capital se remarcă oferta Hidroelectrica şi continuarea trendului în ceea ce priveşte numărul investitorilor în piaţa de capital. Oferta Hidroelectrica (H2O), lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, a fost derulată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, şi a devenit cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) realizată vreodată la bursa românească.

IPO-ul Hidrolectrica a atras în total 9,28 miliarde RON (circa 1,9 miliarde EUR sau 2,1 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de acţiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acţiuni şi a devenit cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an. Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi este cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: investitori bet