x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri O "Felicie" foarte, foarte convingătoare

O "Felicie" foarte, foarte convingătoare

de Maria Sârbu    |    11 Iun 2010   •   00:00
O "Felicie" foarte, foarte convingătoare

Filmul "Felicia, înainte de toate", lansat astăzi în cinematografele din România, este amprentat de stilul inconfundabil al lui Răzvan Rădulescu, care semnează scenariul şi regia, împreună cu Melissa de Raaf. El este un maestru al replicii scrise.



Cu "Felicia, înainte de toate", Rădulescu debutează în lungmetraj, ca regizor. A păşit cu dreptul, deşi nu a absolvit o şcoală de film. A studiat mai întâi la Facultatea de Litere, publicând şi două romane. Apoi a absolvit Secţia Regie de operă a Academiei de Muzică. De cinematografie s-a apropiat scriind scenarii. Scenarii bune.

Filmul abordează problemele celor care se îndepărtează de ţară. Eroina - Felicia, o femeie de 40 de ani, plecată din România în Olanda, în 1989, revine să-şi vadă părinţii şi sora. Deşi îi vizitează în fiecare an, ea este tot mai înstrăinată de casă. Cineaştii prezintă ziua în care Felicia trebuie să se întoarcă la Amsterdam. Sunt create câteva "tipuri de personalitate": Felicia (întruchipată cu multă putere de convingere de Ozana Oancea); mama ei (Ileana Cernat - în rolul mamei care sufocă prin dragostea ei posesivă) sau tatăl (Vasile Menzel - tatăl îngăduitor, util cândva, iar acum urmărind neputincios viaţa fiicei sale care trăieşte într-o lume necunoscută lui). Aceşti trei interpreţi reprezintă nucleul filmului, în jurul căruia se ţese povestea.

E despre viaţă. Despre relaţia pe care o putem întâlni oriunde, în orice familie. E emoţionant. Îţi dă de gândit, pentru că multe mame şi multe fiice se pot recunoaşte prin acest tip de personalitate descris.
Dacă vă întrebaţi de ce acest titlu - "Felicia, înainte de toate" -, căci, de fapt, Felicia nu se gândeşte la ea, ci la copilul său, la părinţii săi, Răzvan Rădulescu răspunde: "Felicia nu e prima în viaţa nimănui, iar prin acest titlu noi îi oferim acest lucru...".
Merită toată lauda pentru acest film bun şi producătorul Ada Solomon (Hi Film Productions).

×
Subiecte în articol: mass-media