Pornind de la o idee şi de la dorinţa de a proteja mediul înconjurător şi studiind cu mare atenţie domeniul protecţiei mediului atât în România, cât şi în ţările membre UE, grupul Ideal Consulting s-a remarcat în ultimii ani prin implicarea şi iniţiativele sale legate de acest domeniu. Grupul se distinge prin profesionalism, prin gama largă de servicii oferite şi cele mai mici preţuri din piaţă. Toate acestea i-au permis să devină la finele anului 2013 unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii din acest segment. Despre toate acestea, am discutat cu Daniel Grigoraș, director general Ideal Consulting.
Care credeţi că sunt principalele măsuri ce ar încuraja creşterea nivelului de colectare a deşeurilor în România?
În mod evident educaţia este un factor foarte important, responsabilizarea fiecăruia dintre noi privind colectarea selectivă a deșeurilor trebuie începută de la vârste cât mai fragede, de pe băncile şcolilor. În acest sens, Ideal Consulting va demara o campanie în această toamnă la începutul noului an şcolar în cele mai mari şcoli şi licee din Capitală. Dorim astfel să tragem un semnal de alarmă asupra pericolului căruia suntem expuşi datorită nepăsării privind mediul înconjurător şi totodată să prezentăm câteva măsuri pe care le putem pune în practică pentru un mediu mai curat, mai sănătos. Un alt factor foarte important este atenţia sporită în ultimul timp a mass-media, precum şi a autorităţilor privind colectarea selectivă a deşeurilor şi nu numai. Acestea ne-au venit în ajutor pentru a conştientiza faptul că acţiunile noastre sau lipsa acestora au impact major asupra mediului. Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunităţii, are puterea şi obligaţia de a influenţa procesul de ecologizare a zonei unde locuieşte.
Daniel Grigoraș, director general Ideal Consulting
Cât este în prezent acest nivel, cât ar trebui să fie şi cum am putea recupera această distanţă?
În ultimii ani, în România s-a constatat o creştere semnificativă a colectării selective a deşeurilor periculoase/nepericuloase şi, în special, a celor de ambalaje, ajungând la un nivel neatins vreodată la noi în ţară. Cu toate acestea, comparativ cu ţările dezvoltate din UE, procentul este în continuare scăzut, fapt pentru care Ministerul Mediului a conceput Sistemul Integrat de Mediu pentru o monitorizare mai bună şi pentru a găsi soluţii mai eficiente privind creşterea acestui procent. Aşadar, putem spune că autorităţile şi-au făcut datoria, iar aplicarea normelor legislative şi respectarea legislaţiei din domeniu, de către fiecare dintre noi, va conduce cu siguranţă la un rezultat pozitiv.
Care sunt principalele obligaţii ale firmelor în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător?
În funcţie de domeniul de activitate, fiecărei societăţi îi revin multiple obligaţii în ceea ce priveşte protecţia mediului, începând de la colectarea selectivă, raportarea datelor privind provenienţa şi trasabilitatea deşeurilor, precum şi desemnarea unei persoane instruite sau externalizarea serviciilor de consultanţă de mediu către o societate autorizată în acest sens. De asemenea, există obligativitatea ca fiecare societate să încheie un contract de colectare a deşeurilor periculoase/ nepericuloase rezultate din activitate şi să se asigure că deşeurile predate au fost valorificate sau eliminate după caz. Un fapt îmbucurător este acela că numărul societăţilor care se conformează acestor obligativităţi este în continuă creştere, cererea fiind din ce în ce mai mare.
În ce măsură au început să-şi facă firmele locale rapoarte şi studii privind impactul asupra mediului înconjurător?
După cum spuneam, numărul acestora este în continuă creştere în ultimii ani. Preponderent, firmele cu cifra de afaceri medie şi peste medie, precum şi cele care prin activitatea lor au un impact mărit asupra mediului solicită astfel de servicii.
Cum le ajută aceste raporate şi ce le-ar încuraja să şi le realizeze?
Obţinerea autorizaţiei de mediu este o obligaţie a tuturor firmelor care desfăşoară activităţi cu impact mărit asupra mediului. În actul de reglementare sunt stabilite măsurile ce trebuie respectate şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru desfăşurarea activităţii conform legislaţiei de protecţia mediului.
Pentru care tip de deşeuri solicită firmele cel mai des servicii de colectare? Ce modificări aţi observat pe segmentul colectării de deşeuri în ultimul an?
În general, suntem solicitaţi pentru colectarea deşeurilor periculoase provenite din activităţi industriale. Noi ne informăm clienţii cu privire la obligativitatea predării tuturor tipurilor de deşeuri generate în activitate către societăţi autorizate, deoarece am observat, în special în cadrul societăţilor mici şi mijlocii, unde nu există o procedură în acest sens, că deşeurile feroase şi neferoase sunt valorificate de personalul angajat, la preţuri derizorii şi fără cadru legal, fapt care duce la sancţiuni aspre din partea autorităţilor care sunt suportate de societate. De la an la an, constatăm o creştere în implicarea activă a conducerii privind respectarea procedurilor de colectare şi predare a deşeurilor către societăţi autorizate, ca urmare a conştientizării beneficiilor, creşterea veniturilor şi diminuarea reală a riscurilor de a fi sancționaţi.
La ce trebuie să fie atenţi cei obligaţi să depună raportările de mediu?
Legislaţia în vigoare se referă la totalitatea societăţilor active ca fiind generatoare de deşeuri, fie periculoase sau nepericuloase, astfel fiecărui agent economic îi revine obligaţia de a raporta annual şi la cerere către Agenţia de Mediu anumite situaţii privind deşeurile generate. Aceste raportări nu pot
fi întocmite decât de personal calificat şi acreditat, sfatul nostru fiind acela de a opta pentru externalizarea serviciilor de mediu prin încheierea unui contract cu o societate autorizată în acest sens. Un criteriu foarte important în alegerea partenerului care îi va furniza aceste servicii este verificarea acestuia, a autorizaţiilor pe care le deţine, precum şi cererea de referinţe din piaţă. În ultima perioadă au apărut foarte multe anunţuri în acest sens postate de persoane fără niciun fel de acreditare, care au speculat un potenţial câştig rapid şi ilegal.
Ce riscă firmele care nu respectă normele de mediu?
Sancţiunile din acest domeniu sunt foarte mari, iar măsurile care pot fi luate sunt drastice. În funcţie de neregulile constatate, amenzile pot fi de la 1.000 la 60.000 lei şi se pot cumula, iar în unele cazuri pot conduce la suspendarea activităţii.
Ideal Consulting se implică şi în colectarea deşeurilor
Ca urmare a experienţei acumulate şi a cerinţelor din piaţă, am simţit nevoia să oferim clienţilor noștri un alt serviciu la un standard înalt, şi anume acela de colectare a deşeurilor periculoase şi nepericuloase, ajutându-i astfel să valorifice şi să elimine deşeurile generate într-un mod mult mai profitabil. Totodată, suntem extrem de mulțumiţi că am reuşit să valorificăm/eliminăm cantităţi foarte mari de deşeuri care, până nu de mult, într-un mare procent, erau stocate sau eliminate/valorificate neconform, a declarat Daniel Grigoraș, director general Ideal Consulting.
Planuri de dezvoltare
Prima societate din grupul Ideal Consulting a fost concepută pentru a veni în sprijinul companiilor şi a le oferi soluţii complete pentru protecţia mediului, în conformitate cu prevederile legale. Aflaţi într-o continuă dezvoltare, dorim ca până la sfârşitul anului să inaugurăm o linie de reciclare mase plastice, precum şi să deschidem noi centre de colectare în punctele-cheie ale Bucureştiului, pentru a veni astfel în ajutorul cetăţenilor de a valorifica materialele plastic uzuale, la preţuri competitive, asigurându-ne astfel că acestea nu vor ajunge să afecteze mediul înconjurător, sperând totodată că gradul de conştientizare şi responsabilizare, faţă de mediul înconjurător, al populaţiei active va creşte exponenţial, a declarat Daniel Grigoraș, director general Ideal Consulting.