x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești bune pentru angajați. Cine va câștiga mai mult după introducerea salariului minim european

Vești bune pentru angajați. Cine va câștiga mai mult după introducerea salariului minim european

de Redacția Jurnalul    |    05 Apr 2024   •   14:30
Vești bune pentru angajați. Cine va câștiga mai mult după introducerea salariului minim european

Unii angajați vor câștiga mai mulți bani după introducerea salariului minim la nivel european.

Executivul promite implementarea salariului minim eurpean, ceea ce înseamnă schimbări importante pe piața muncii. 

Angajații care au depășit 24 de luni la actualul loc de muncă vor beneficia în mod special de această schimbare deoarece angajatorii nu vor mai avea dreptul să le ofere salariul minim.

Această inițiativă are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru angajați, încurajând creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă în ansamblu.

În ultimii doi ani, Guvernul a implementat o inițiativă menită să sprijine creșterea veniturilor populației. Afost introdusă o creștere voluntară a salariului minim cu 200 de lei, sumă neimpozabilă, și a fost direcționată direct către buzunarele românilor. Această măsură a permis companiilor să majoreze veniturile angajaților cu salariul minim, fără a fi obligate să plătească impozite pentru cei 200 de lei suplimentari.

Creșteri de salarii pentru angajații cu experiență

Totodată, de la 1 ianuarie, angajații cu o vechime de cel puțin doi ani au beneficiat de creșteri salariale semnificative. Prin modificările aduse Codului Muncii, angajatorilor nu li se mai permite să plătească salariul minim angajaților cu experiență.

Conform datelor statistice pe luna ianuarie 2024, avem 1,55 milioane de contracte de muncă plătite la nivelul salariului minim pe economie, într-o scădere de 17% față de anul precedent.

Aceasta înseamnă că 20% dintre angajați sunt retribuiți cu salariul minim pe economie, adică cu 3.300 de lei. Salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie, când va fi  3700 lei brut.

Vor beneficia mai ales angajații cu cel puțin 24 de luni vechime, cărora angajatorii vor fi obligați să le dea peste salariul minim naţional şi european, potrivit Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: salariu minim angajat ue