Viitorii doctori în Construcţii au acum o şansă în plus de a se dezvolta în cercetare, printr-un proiect finanţat din fonduri europene.
Proiectul „Burse oferite doctoranzilor în Ingineria Mediului Construit” îşi propune să sprijine 34 de doctoranzi înmatriculaţi în anul universitar 2010/2011, obţinând o pondere de 90% în obţinerea titlului de doctor de membrii grupului-ţintă şi să realizeze 60 de lucrări ştiinţifice prezentate.
Valoarea totală a proiectului este de 5.490.420,60 lei, fiind cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi face parte dintr-un program al Uniunii Europene ce vizează acordarea de burse doctorale şi postdoctorale, în sprijinul cercetării, unul dintre dome-niile cele mai afectate în România.
„Finanţarea oferită de program este absolut necesară pentru a putea desfăşura cercetările propuse. Este necesară achiziţionarea de aparatură de măsură, softuri şi calculatoare performante, care sunt destul de costisitoare pentru a nu putea fi achiziţionate din banii proprii. Având această bursă, poţi spune că ai echivalentul unui salariu decent, care la ora actuală, în vreme de criză, se obţine destul de greu, nivelul de salarizare scăzând în ultimul an”, spune drd. ing. Iunia Gligor, Facultatea de Instalaţii. Din păcate, aceşti bani vin destul de greu, cu întârziere, iar finanţarea le oferă doctoranzilor oportunitatea plecării la stagii de cercetare în străinătate care pot avea o durată de trei până la opt luni, unde pot realiza cercetările dorite, în cadrul laboratoarelor de profil specializate pe domeniul ales. Iar fără această finanţare, stagiile nu ar fi realizabile pentru majoritatea dintre doctoranzi.
„Proiectul urmăreşte să asigure trasee educaţionale flexibile printr-un mecanism continuu şi de calitate, adaptat nevoilor cercetătorilor din cadrul programului, respectiv ciclul III al învăţământului superior, conform procesului Bologna”, explică managerul proiectului, prof. dr ing. Liviu Valer Haşegan, de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Banii europeni sunt singura speranţă a cercetătorilor români care vor deveni doctori în construcţii, iar cu aceste fonduri îşi pot realiza proiectele, în condiţiile în care unul dintre cele mai sărace domenii din România este cercetarea. „Tema pe care am ales-o este în domeniul jeturilor de aer folosite în sistemele de ventilaţie. Sub conducerea prof. dr. ing. Iolanda Colda, profesorul îndrumător al tezei, urmărim obţinerea unui sistem de ventilaţie inovator, pentru şcoli, cu performanţă energetică crescută. Aceste burse sunt clar o modalitate de încurajare a cercetării din România. Prin cercetările pe care urmează să le efectuăm, prin experienţa pe care o vom acumula în stagiile din străinătate, vom putea contribui la dezvoltarea cercetării din ţară. Banii aceştia reprezintă o mână întinsă celor care doresc să lucreze în domeniul cercetării. Este clar că fără sprijin financiar nu poţi avansa în nimic, oricât de mult ţi-ai dori. Cercetarea este primul pas spre progres. Deci, în momentul în care investim în cercetare, investim în dezvoltare”, spune şi drd. ing. Răzvan-Mihai Zeghici, de la Facultatea de Instalaţii.
Proiectul „Burse oferite doctoranzilor în Ingineria Mediului Construit” urmăreşte în primul rând să permită îmbunătăţirea formării iniţiale a viitorilor cercetători şi creşterea atractivităţii carierei şi motivaţiei pentru o carieră de cercetare şi să asigure tinerilor doctoranzi o pregătire în acord cu cerinţele ocupaţionale de pe piaţa muncii.
Proiectul include şi accesul la lucrări ştiinţifice de valoare şi studii de caz sau cursuri de specialitate, astfel încât să asigure o componentă de integrare în lumea cercetării europene (articole ISI, proiecte internaţionale etc.). Proiectul permite, de asemenea, achiziţia de standuri didactice pentru uzul doctoranzilor, facilitând abordarea experimentală, componentă extrem de vulnerabilă până acum din cauza lipsei de fonduri.