x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Burse pentru doctoranzii în Construcţii

Burse pentru doctoranzii în Construcţii

de Diana Scarlat    |    18 Mar 2011   •   18:45
Burse pentru doctoranzii în Construcţii

156989-dsc-5216.jpgViitorii doctori în Construcţii au acum o şansă în plus de a se dezvolta în cercetare, printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

Proiectul „Burse oferite docto­ran­zilor în Ingineria Mediului Construit” îşi propune să sprijine 34 de docto­ranzi în­matriculaţi în anul universitar 2010/2011, obţinând o pondere de 90% în obţinerea titlului de doctor de membrii grupului-ţintă şi să realizeze 60 de lucrări ştiinţifice prezentate.

Valoarea totală a proiectului este de 5.490.420,60 lei, fiind cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi face parte dintr-un program al Uniunii Europene ce vizează acordarea de burse doctorale şi postdoctorale, în sprijinul cercetării, unul dintre dome­-nii­le cele mai afectate în România.

„Finanţarea oferită de program este absolut necesară pentru a putea des­fă­şura cercetările propuse. Este necesară achiziţionarea de aparatură de măsură, softuri şi calculatoare performante, ca­re sunt destul de costisitoare pentru a nu putea fi achiziţionate din banii proprii. Având această bursă, poţi spune că ai echivalentul unui salariu decent, care la ora actuală, în vreme de criză, se ob­ţi­ne destul de greu, nivelul de salarizare scăzând în ultimul an”, spune drd. ing. Iu­nia Gligor, Facultatea de Instalaţii. Din păcate, aceşti bani vin destul de greu, cu întârziere, iar finanţarea le ofe­ră doctoranzilor oportunitatea plecării la stagii de cercetare în străinătate care pot avea o durată de trei până la opt luni, unde pot realiza cercetările dorite, în cadrul laboratoarelor de profil specia­li­zate pe domeniul ales. Iar fără această finanţare, stagiile nu ar fi realizabile pentru majoritatea dintre doctoranzi.

„Proiectul urmăreşte să asigure trasee educaţionale flexibile printr-un mecanism continuu şi de calitate, adaptat nevoilor cercetătorilor din cadrul pro­gramului, respectiv ciclul III al în­vă­ţământului superior, conform proce­su­lui Bologna”, explică managerul proiec­tului, prof. dr ing. Liviu Valer Ha­şe­gan, de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Banii europeni sunt singura speranţă a cercetătorilor ro­mâni care vor deveni doctori în cons­trucţii, iar cu aceste fonduri îşi pot reali­za proiectele, în condiţiile în care unul din­tre cele mai sărace domenii din Ro­mâ­nia este cercetarea. „Tema pe care am ales-o este în domeniul jeturilor de aer folosite în sistemele de ventilaţie. Sub conducerea prof. dr. ing. Iolanda Colda, profesorul îndrumător al tezei, ur­mărim obţinerea unui sistem de ventilaţie inovator, pentru şcoli, cu perfor­man­ţă energetică crescută. Aceste burse sunt clar o modalitate de încurajare a cercetării din România. Prin cer­ce­tă­rile pe care urmează să le efectuăm, prin experienţa pe care o vom acumula în stagiile din străinătate, vom putea contribui la dezvoltarea cercetării din ţară. Banii aceştia reprezintă o mână în­tinsă celor care doresc să lucreze în do­meniul cercetării. Este clar că fără spri­jin financiar nu poţi avansa în nimic, ori­cât de mult ţi-ai dori. Cercetarea este pri­mul pas spre progres. Deci, în mo­men­tul în care investim în cercetare, in­ves­tim în dezvoltare”, spune şi drd. ing. Răzvan-Mihai Zeghici, de la Faculta­tea de Instalaţii.

Proiectul „Burse oferite docto­ran­zilor în Ingineria Mediului Construit” urmăreşte în primul rând să permită îmbunătăţirea formării iniţiale a viitorilor cercetători şi creşterea atractivităţii carierei şi motivaţiei pentru o carieră de cercetare şi să asigure tinerilor docto­ranzi o pregătire în acord cu cerinţele ocupaţionale de pe piaţa muncii.

Proiectul include şi accesul la lucrări ştiinţifice de valoare şi studii de caz sau cursuri de specialitate, astfel încât să asigure o componentă de integrare în lumea cercetării europene (articole ISI, proiecte internaţionale etc.). Proiectul permite, de asemenea, achiziţia de standuri didactice pentru uzul docto­ranzilor, facilitând abordarea experimentală, componentă extrem de vulnerabilă până acum din cauza lipsei de fonduri.

×
Subiecte în articol: cariera piata muncii