x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Care sunt cele mai importante două schimbări în carieră 

Care sunt cele mai importante două schimbări în carieră 

07 Sep 2022   •   16:00
Care sunt cele mai importante două schimbări în carieră 
Sursa foto: Shutterstock

După perioada grea traversată în ultimii ani din cauza pandemiei de Covid 19, iată că piața locurilor de muncă a cunoscut o dezvoltare armonioasă, atât din punctul de vedere al domeniilor de activitate, cât și al reconversiilor profesionale. Multe persoane au fost constrânse de împrejurări și au făcut o schimbare radicală în carieră, lucru ce s-a dovedit a fi de bun augur.

Orice schimbare stârnește în noi, în prima fază, un sentiment de neliniște, teama de necunoscut fiind absolut firească. Atunci când decidem să ne schimbăm locul de muncă sau domeniul de activitate, fie că o facem din proprie inițiativă, fie suntem constrânși de împrejurări, așa cum s-a întâmplat din cauza restricțiilor impuse de autorități în pandemie, când multe domenii de activitate au fost închise luni de zile, trebuie să facem o analiză atentă asupra tuturor detaliilor.

 

Schimbarea locului de muncă

Dacă simțim că mediul de lucru sau salariul nu se mai potrivește nevoilor noastre, mai întâi încercăm o discuție cu superiorii. Dacă rezultatul nu va aduce schimbarea necesară, nu ne rămâne decât să ne căutăm un nou loc de muncă. Păstrând domeniul de activitate, avem deja suficiente informații de specialitate și, foarte posibil, cunoaștem aspectele cele mai importante prezente la firmele concurente. Indiferent dacă motivul plecării constă în programul de muncă, salariul prea mic sau o comunicare deficitară între colegi sau cu superiorii, atunci când alegem să aplicăm CV-ul la anunțurile postate de concurență trebuie să avem cât mai multe informații despre companie. Nu de puține ori, la interviurile de angajare ni se prezintă o parte frumoasă dar nu în totalitate reală a companiei și trebuie să fim siguri că schimbarea va fi una benefică. Astfel, înainte de a accepta orice oferta de angajare, este bine să încercăm să discutăm cu cel puțin un angajat de încredere al companiei respective sau să căutăm pe internet detalii. Poate fi vorba despre cât de des postează anunțuri de angajare (pentru același post sau pentru restul), ce spun foștii angajați despre experiența trăită aici etc.

Pe lângă un salariu mai atractiv, beneficiile oferite și programul de lucru la noul job, este important să găsești o atmosferă plăcută măcar în departamentul în care vei lucra, pentru a avea parte de o colaborare profesională armonioasă.

 

Schimbarea domeniului de activitate

De multe ori, decidem să facem o schimbare radicală atunci când suntem constrânși de împrejurări. Așa cum s-a întâmplat în perioada pandemiei de Covid 19 din ultimii ani, multe persoane ce activau în Horeca au fost nevoite să își găsească locuri de muncă în domenii total diferite, acesta fiind cel mai afectat domeniu de activitate, cu cele mai multe restricții.

Astfel, dacă lucrezi într-un domeniu în care nu te mai regăsești și simți nevoia de a face o schimbare radicală, pornește de la elementul comun avut cu profesia inițială și vezi în ce alt domeniu ți-ar putea fi de folos. Persoanele care lucrează preponderent cu oameni, de exemplu, precum cei din vânzări, dacă s-au săturat de stresul atingerii targeturilor lunare, pot opta pentru un job în consultanță sau suport clienți, unde pot aplica cu brio abilitățile dobândite. Astfel, vor evita elementele care i-au făcut să ia această decizie.

Fiind un domeniu nou, este important ca înainte de a accepta o ofertă sau de a aplica CV-ul la un anunț atractiv, să te documentezi cât mai bine despre ceea ce presupune munca propriu-zisă.

 

O schimbare este, pentru mulți dintre noi, un motiv de neliniște și un risc. Totuși, dacă este o decizie luată în deplină cunoștință de cauză, poate fi saltul din carieră care să ne ducă exact acolo unde am dorit.

 

Sursa foto: Shutterstock

×