x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ultimele mofturi ale angajatului român

Ultimele mofturi ale angajatului român

de Florian Saiu    |    12 Aug 2022   •   07:40
Ultimele mofturi ale angajatului român

În ciuda previziunilor alarmante - specialiștii conturează scenarii în care crizele financiare ar urma să bulverseze economiile lumii -, cetățenii țării noastre, mai ales cei obișnuiți în perioada pandemiei să lucreze de acasă, nu vor să mai meargă la birou, solicitând beneficii care mai de care mai bizare pentru a reveni în clădirile amenajate de angajator.

La cinci luni de la ridicarea restricțiilor anti-Covid, angajații români vor să lucreze în continuare de acasă - mai ales că îngrijorările privind răspândirea virusului prind din nou contur - și au așteptări tot mai mari de la angajatorii care le solicită să revină la birou. De altfel, în prezent, 24% dintre angajații din România lucrează exclusiv remote, alți 34% împart biroul de acasă cu cel din sediul angajatorului și doar 42% s-au întors complet la birou - arată un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs. Deși activitatea de la distanță rămâne modul de lucru preferat, 84% dintre respondenți s-ar întoarce la birou doar în anumite condiții, unele legate de confort, care să le permită să se simtă ca acasă. Și nu vă gândiți că vor să meargă la muncă în papuci și pantaloni scurți, nu! Pe lista beneficiilor „altfel” care ar face mersul la birou mai atractiv se numără mâncarea sau gustările gratuite (44%)!

Fructe și „atmosferă cool”

Și acestea sunt doar două dintre mofturile românilor. Unii visează la un design al biroului care să permită distanțarea de colegi (31%), alții o clădire de lucru care să includă mai multe zone verzi (31%) ori un spațiu de relaxare (29%). Mai mult, sunt angajați care nu se dau duși de acasă dacă nu li se promite o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%) și, nu în ultimul rând, acces nelimitat la fructe și cafea de calitate (21%)! Totodată, 13% dintre angajații chestionați au declarat că ar fi mai plăcut să meargă la birou dacă angajatorul le-ar permite să își aducă și animalul de companie.

Flexibilitate în schimbul unor muncitori mulțumiți

„Modul de lucru remote, în contextul pandemiei, a influențat cel mai mult felul în care angajații se raportează la birou. Acum, pe lângă beneficiile clasice pe care le preferă, precum tichetele de masă și asigurările de sănătate, candidații, mai ales cei obișnuiți cu lucrul de acasă, vor să regăsească și în spațiul de lucru facilitățile pe care le aveau în propriul cămin. Tocmai de aceea regăsim pe lista de dorințe lucruri ca acces la fructe și cafea de calitate, mâncare și gustări sau chiar posibilitatea de a veni la job cu animalul de companie. Accentul cade pe tot mai multă flexibilitate din partea angajatorilor, care se văd nevoiți acum să devină tot mai creativi privind beneficiile pe care le acordă pentru a-și ține echipele fericite la birou”, ne-a explicat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Suplimente: bonuri de masă și asigurări private de sănătate

Cele mai răspândite beneficii acordate de companii, atât echipelor existente, cât și pentru pozițiile pentru care se recrutează acum, rămân în continuare bonurile de masă, cursurile de specialitate, abonamentele și asigurările private de sănătate. Pe listă se adaugă și bonusurile de performanță sau pentru vacanță, programele de dezvoltare personală și de creștere a coeziunii echipei, cafeaua (gratis) la birou, programul flexibil, decontarea transportului sau zilele suplimentare de concediu de odihnă. Mai puțin de jumătate dintre angajați se bucură însă în prezent de facilități extra la actualul job, cum ar fi spațiile verzi (21%), săli de relaxare (10%), acces gratuit la mâncare și gustări (9%) sau la băuturi răcoritoare (7%).

Miza pe libertate

6 din 10 angajați și-au exprimat dorința ca angajatorul să se preocupe de crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut, inclusiv prin oferirea facilităților preferate de angajați, iar aproape 14% consideră că angajatorul ar trebui să le dea libertatea să-și personalizeze spațiul de lucru pentru a-l face mai primitor și mai confortabil.

Românii au început să strângă baierele pungii

Faptul că angajații români condiționează revenirea la birou de îndeplinirea unor cerințe care mai de care mai trăsnite nu-i împiedică să-și drămuiască atent banii și, mai mult decât atât, să-i strângă de zor la saltea. Pentru că, da, în secolul tehnologiei și al vitezei, românii încă preferă să-și păstreze economiile la ciorap, și nu într-un cont bancar. În plus, majoritatea cetățenilor evită fondurile de investiții, n-au încredere în monedele virtuale ori în operațiunile financiare online. Potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, 63% dintre români strâng bani lună de lună. Majoritatea reușește să pună deoparte sume modeste: sub 300 de lei lunar (28,6%) și între 300 și 600 de lei (17,9%). Ponderea celor care declară că au un fond de urgență care să le acopere cheltuielile pe 3 luni a urcat în ultima perioadă de la 28,24% la 36,95%.

Cifrele îndatorării: 6 din 10

Cash-ul rămâne modalitatea preferată de economisire, cu o pondere de circa 47% - în scădere însă față de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci - cu o pondere de 43,7%, în contextul în care valuta și conturile curente au o pondere de două ori mai mare decât depozitele. În ceea ce privește îndatorarea, 6 din 10 respondenți au contractat credite, iar dintre aceștia, 40% s-au împrumutat pentru a-și achiziționa o locuință. Pentru majoritatea, plata ratelor nu ridică probleme, peste 60% dintre respondenții cu credite declarând că serviciul datoriei reprezintă mai puțin de 25% din veniturile lunare.

Pesimism versus optimism

În jur de 50% dintre români apreciază că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 38% au anticipații pesimiste și se așteaptă ca situația să se înrăutățească. Explicația? „Principalul motiv de îngrijorare - ne-au explicat specialiștii de la CEC Bank și FinZoom.ro - ar fi creșterea prețurilor la energie (menționată de 38,5% dintre respondenți, în creștere cu 60% față de un sondaj similar realizat trimestrul trecut). Următoarele motive în topul îngrijorărilor sunt pandemia (16,3% - în creștere față de sondajul realizat în primul trimestru al acestui an) și riscurile la adresa aprovizionării cu alimente și bunuri de necesitate (14,6%). Îngrijorările față de conflictul din Ucraina, care se aflau pe locul doi în trimestrul trecut, au coborât pe locul 5 (reducere de 50% în ponderea răspunsurilor), în timp ce perspectiva șomajului îi îngrijorează doar pe 5% dintre români, iar dificultățile la plata ratelor - pe 6% dintre aceștia. Un popor optimist, nu?

Câți muncesc pentru ceilalți 18 milioane?

Conform datelor oferite de Ministerul Muncii, numărul salariaților activi în România la 30 iunie 2022 era de 5.721.529, la o populație totală ce a atins, potrivit ultimului recensământ (nefinalizat oficial), 18.150.000 de indivizi. De remarcat că la ultima numărătoare a cetățenilor, în 2011, în România trăiau puțin peste 20.000.000 de oameni.

O țară de bugetari

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2021, de 1.262.318, cu 3.508 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 63,97% dintre acestea, în administraţia publică centrală, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Din totalul celor 807.562 de angajaţi din administraţia publică centrală, 595.034 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (plus 2.879 de angajaţi faţă de noiembrie 2021).

Bani din pensii

La începutul anului 2022, în România erau, potrivit informațiilor Institutului Național de Statistică, 5.058 de pensionari. Valoarea efectivă a pensiilor variază însă uluitor de la un teritoriu la altul, diferența medie fiind de 855 de lei între județe precum Botoșani - 1.277 de lei, Giurgiu - 1.287 de lei, Vrancea - 1.298 de lei și județe precum Hunedoara - 2.132 de lei, Brașov - 1.892 de lei și Municipiul București – 2.036 de lei.

24% dintre angajații din România lucrează exclusiv remote, alți 34% împart biroul de acasă cu cel din sediul angajatorului și doar 42% s-au întors complet la birou.

44% dintre angajații români care lucrează în prezent de acasă susțin că s-ar întoarce fără să clipească la birou dacă angajatorul le-ar oferi mâncare sau gustări gratuite!

 

21% dintre angajații care lucrează de acasă ar reveni la birou imediat dacă li s-ar acorda fructe și cafea de specialitate gratuit.

 

14% dintre angajați consideră că „patronul” ar trebui să le dea libertatea să-și personalizeze spațiul de lucru pentru a-l face mai primitor și mai confortabil.

 

50% dintre români apreciază că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut.

 

6 din 10 respondenți au contractat credite, iar dintre aceștia, 40% s-au împrumutat pentru a-și achiziționa o locuință.

 

1.390 de respondenți din toată țara au fost chestionați de specialiștii de la Finzoom, la cererea CEC Bank.

 

×