x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Condiția pentru pensionarea la 60 de ani, fără penalizare

Condiția pentru pensionarea la 60 de ani, fără penalizare

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2024   •   11:00
Condiția pentru pensionarea la 60 de ani, fără penalizare

Noua lege a pensiilor aduce schimbări importante privind condițiile de pensionare.

Actul normativ intră în vigoare la 1 septembrie 2024, cu unele excepții, care se aplică de la 1 ianuarie.

Sunt cuprinse două majorări ale veniturilor, creșterea vârstei de pensionare dar și bonusuri. Legea 360/2023 vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în sistem.

Toți pensionarii români au beneficiat, de la 1 ianuarie, de o creștere a pensiei în raport cu inflația. Guvernanții promit însă că o creștere mult mai mare de la 1 septembrie 2024, după ce toate pensiile românilor vor fi recalculate. Veniturile vor crește considerabil.

Pensionare anticipată

Una dintre schimbări se referă la persoanele care se pot pensiona anticipat, fără a fi penalizate de stat.

Există două categorii de români care pot ieși mai devreme la pensie.

Una dintre acestea categorii este reprezentată de românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă: 

  • pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare
  • pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare

A doua categorie de români care se pot pensiona anticipat este reprezentantă de bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

Ce spune ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre românii care se pot pensiona anticipat.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. 

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. 

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu, potrivit antena3CNN.

Locurile de muncă în noua lege a pensiilor

În această nouă lege, definirea locurilor de muncă în condiții deosebite și în condiții speciale se păstrează, la fel ca în actuala lege a pensiilor, mai exact: 

  • locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;  

  • locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților. 

  •  

×
Subiecte în articol: pensie penalizare anticipat