x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum să ai un job perfect

Cum să ai un job perfect

de Anca Aldea    |    01 Aug 2011   •   21:00
Cum să ai un job perfect

Sfaturi pretioase de la cercetatorii de la Universitatea Yale cu privire la transformarea locului de munca stresant intr-unul relaxant, satisfacator

Nu reusesti sa te acomodezi la noul loc de munca? A trecut atat de mult timp de cand te-ai angajat la aceasta firma, incat rutina te-a coplesit? Nu gasesti o cale de comunicare cu seful sau colegii tai? Esti nefericit ca, de cand cu disponibilizarile, volumul de munca s-a dublat? Stai linistit, acum, psihologii de la Universitatea Yale iti pot da o mana de ajutor. Intr-un studiu publicat in revista de specialitate Current Directions in Psychological Science, cercetatorii afirma ca absolut orice situatie pro­blematica are o solutie buna si chiar foarte buna.

Amy Wrzesniewki, profesor asociat la catedra de Comportament Organizational de la Yale, spune ca, in majoritatea cazurilor, secretul consta in identificarea respon­sabilitatilor care iti creeaza cea mai mare satisfactie la locul de munca si apoi restul va merge de la sine. Pe scurt, fa prima data ceea ce-ti place si abia dupa aceea ocupa-te de celelalte responsabilitati mai putin placute!

De exemplu, daca nu esti fericit si nici nu stii ce poti sa faci sa schimbi asta, ar trebui sa-ti reconfigurezi lista cu prioritati. Scrie pe primele locuri indatoririle care iti creeaza cele mai multe multumiri si indeplineste-le. Cand redactezi acest "clasament", ia in calcul aportul tau de creativitate si capacitatea de comunicare cu ceilalti.

Daca ai de indeplinit o sarcina con­ditionata de colaborarea cu un co­leg sau un departament si nu ga­sesti o cale de comunicare cu gru­pul res­pectiv, fa-ti putina ordine in gan­dire si stabileste-ti prioritatile. De­mareaza dialogul cu un compliment la adresa colegului sau a cuiva din de­partamentul cu care urmeaza sa co­laborezi si apoi "pune pe masa" pro­iectul comun redactat pe puncte. In­sista asupra interesului firmei in buna realizare a proiectului si spune-le interlocutorilor tai ca nu ai nici cea mai mica intentie sa-ti depasesti atributiile, invadandu-le lor "terenul".

Daca nu ai curaj sa-i ceri parerea sefului intr-o chestiune oarecare, gandeste-te ca si el e om ca si tine si, chiar daca pare mai "capcaun", are slabiciunile lui. Plus de asta, ca sef, ii place nu numai sa fie bagat in seama de superiori, dar si sa i se ceara sfaturi de subalterni.

Daca esti supraaglomerat cu sarcinile de serviciu si nu mai ai deloc timp si pentru tine, reconsidera-ti prioritatile. Nu te indemnam sa lasi munca deoparte, dar toata lumea este de acord ca ce e prea mult strica. Ia si tu pauza cand simti nevoia, ri­dica-te de la calculator si gaseste-ti ce­va de facut pe hol sau in alt birou, mis­ca-te putin, indreapta-ti coloana, bea niste apa rece, schimba-ti mono­tonia de zi cu zi, fa ceva si pentru tine, nu doar pentru ceilalti. Iar dimineata tre­zeste-te mai devreme cu 20 de mi­nute si joaca-te cu animalul de com­pa­nie. N-ai unul? Ia-ti! Sau iesi in fata blocului sau in parc, sigur vei gasi un sufletel abandonat de soarta care are nevoie de atentie si man­gaiere. Ca si tine, de altfel.

×