x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ce se va întâmpla cu pensiile în septembrie 2023. Când le va aduce poștașul și când vor fi virați banii pe card

Ce se va întâmpla cu pensiile în septembrie 2023. Când le va aduce poștașul și când vor fi virați banii pe card

de Redacția Jurnalul    |    31 Aug 2023   •   20:15
Ce se va întâmpla cu pensiile în septembrie 2023. Când le va aduce poștașul și când vor fi virați banii pe card
Sursa foto: dobok/Getty Images/iStockphoto

Pensionarii își vor primi veniturile potrivit modalității alese, pe card sau cash.

Acestea vor fi virate la datele stabilite, anunță Casa Națională de Pensii. 

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenții pentru plata drepturilor de pensie. 

Seniorii care au ales plata prin cont bancar, vor primii banii pe 12 septembrie, dar  nu mai târziu de 13 septembrie 2023. 

Persoanele cărora li se aduc banii de către poștaș, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs. 

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. 

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii, potrivit antena3CNN.

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate - beneficiari sau împuterniciții acestora. 

Pensii achitate prin poștă

Pensionarii trebuie să aștepte poștașul, la domiciliu, în perioada 1-15 al lunii.  

Totodată, pentru seniorii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghișeele poștale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. 

Pensiile se plătesc de la data acordării, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, care se plătesc de la data încetării calității de asigurat. 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari septembrie