x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Explozia angajărilor. Firmele care şi-au sporit numărul de de salariaţi în criză

Explozia angajărilor. Firmele care şi-au sporit numărul de de salariaţi în criză

de IncomeMagazine    |    19 Noi 2012   •   07:43
Explozia angajărilor. Firmele care şi-au sporit numărul de de salariaţi în criză
Sursa foto: Jupiterimages/www.jupiterimages.com

Aproape un milion de români au fost concediaţi din 2009 până în 2011, când multe companii au renunţat la o parte dintre angajaţi din cauza condiţiilor economice nefavorabile. Totuşi, există şi firme care în criză au înregistrat cea mai mare creştere a numărului de angajaţi din istoria lor. A fost un pariu riscant pe care l-au făcut cu piaţa sau rezultatul firesc al unei creşteri organice?

DE LA PRIME FIXE LA BONUSURI DE PERFORMANŢĂ

„Principiile liberale, de remunerare pe bază de performanţă, sunt greu de acceptat, mai ales pentru angajaţii veniţi din sistemul de stat, pe care i-am integrat în ultimii ani în compania noastră”, spune Corneliu Bodea, vicepreşedintele companiei de inginerie energetică Adrem Invest, care, pe timp de criză, şi-a mărit de peste 10 ori numărul de angajaţi, la circa 800 în prezent. Din cei peste 700 de angajaţi noi, circa 200 au fost recrutaţi pe fondul extinderii companiei în domeniile tradiţionale de activitate, adică inginerie energetică, iar 520 au fost preluaţi de la CEZ şi E.ON, după ce aceste companii de utilităţi au decis să-şi eficientizeze costurile prin externalizarea unor servicii, precum cele de montare şi citire a contoarelor. Adrem Invest a preluat contractul de externalizare, iar angajaţii au venit „la pachet”.

De la stat la patron

Dar integrarea acestora de la multinaţionale, provenind iniţial din sistemul de stat, în „mica familie” a fraţilor Adrian şi Corneliu Bodea nu a fost deloc uşoară. „Cea mai dificilă sarcină a fost să regândim sistemul motivaţional într-un mod foarte personalizat”, mărturiseşte Corneliu Bodea, care, pentru implementarea acestuia, a trebuit să poarte mai multe negocieri cu sindicatul, preluat la pachet cu angajaţii. Eforturile au dat roade, astfel că angajaţii obişnuiţi să încaseze prime fixe de Crăciun şi Paşte, indiferent de performanţă, sunt acum evaluaţi o dată la trei luni, când pot primi ca bonus încă un salariu. „Am crescut fondul de salariu, dar şi eficienţa angajaţilor”, adaugă  vicepreşedintele companiei care şi-a majorat de peste trei ori cifra de afaceri în criză, la 30 de milioane de euro. Iar lucrurile nu se opresc aici pentru compania înfiinţată în urmă cu 20 de ani de cei doi fraţi, a căror ambiţie este ca până la finele anului viitor să depăşească pragul de 1.000 de angajaţi.

Citeste AICI despre companiile care au angajat in perioada de criza

Citeste si
Angajare sigură, salarii de mii de euro. Companie din UE caut român
De ce preferă companiile româneşti să angajeze tot mai mulţi străini
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a gasi mai usor un nou loc de munca

×
Subiecte în articol: locuri de munca angajari