x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Fonduri europene pentru integrare profesională

Fonduri europene pentru integrare profesională

de Diana Scarlat    |    25 Feb 2011   •   18:50
Fonduri europene pentru integrare profesională
153757-work-4.jpgFie că este vorba despre nevoia de reconversie profesio­na­lă sau de persoane cu dizabilităţi care trebuie să gă­seas­­că o soluţie pentru a se integra pe piaţa forţei de mun­­că şi în perioada de criză economică, proiectele fi­nan­ţate din fonduri europene reprezintă o şansă pentru cei marginalizaţi.

În fiecare săptămână se lansează noi proiecte care vor ajuta persoanele cu mari dificultăţi să-şi găsească un loc de muncă, să se integreze pe o piaţă din ce în ce mai săracă în oferte. Unul dintre cele mai recente proiecte lansate se numeşte "Măsuri active de ocupare pe o piaţă a muncii în continuă schimbare", al cărui benefciar este Succes Human Resources TGM, care-şi propune să faciliteze integrarea socio-profesională şi accesul către o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomeri şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, prin promovarea unor măsuri active în domeniul ocupării la nivelul regiunii Bucureşti – Ilfov. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, pe Axa prioritară 5: Promovarea măsurilor active de ocupare. Succes Human Resources TGM este o firmă de consultanţă care activează în special în dome­niul resurselor umane, oferind servicii de recrutare şi selecţie a personalului pentru persoane fizice şi ju­ridice. Compania îşi propune în primul rând să fa­ci­li­teze accesul pe piaţa muncii pentru persoane aflate în căutarea unui job, dispunând de personal ca­lificat şi cu experienţă în domeniul resurselor umane, capabil să identifice cele mai bune soluţii. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 22 de luni, începând cu data de 1 noiembrie 2010.

Se urmăreşte totodată îmbunătăţirea capacităţii de ocupare prin stimularea motivaţiei şi abilităţilor per­sonale pentru căutarea şi menţinerea unui loc de muncă şi, încurajarea încheierii de parteneriate cu potenţiali angajatori prin organizarea de târguri de lo­curi de muncă. Cei care vor beneficia de acest proiect vor fi plasaţi pe piaţa forţei de muncă, în mă­sura în care corespund criteriilor de angajare şi care au trecut de interviu.

De un alt proiect cofinanţat de Fondul Social European prin intermediul POSDRU 2007-2013 vor beneficia aproximativ 300 de studenţi cu dizabilităţi din trei centre universitare, care vor fi formaţi pentru utilizarea instrumentelor IT în procesul de învăţare. Studenţii vor participa la un program-pilot pentru creş­te­rea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilităţi, lansat săptămâna trecută de Mi­nisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Proiectul "Educaţie universitară pentru persoanele cu dizabilităţi" urmăreşte să ofere şansa elevilor de liceu cu dizabilităţi din clasele terminale şi studenţilor cu dizabilităţi de a urma cursurile unei facultăţi de­pă­şind obstacolele pe care aceştia le întâlnesc în mod obişnuit. "Aceste persoane vor be­ne­ficia de un mentorat educaţional, instruire în utilizarea unei platforme de e-learning, care va fi implementată în cele trei universităţi partenere", a explicat Andrei Linu, ma­nagerul proiectului. Se urmăreşte optimizarea pro­cesului de prezentare a materialului de curs accesi­bil studenţilor cu handicap. În acelaşi timp, cu ajutorul sis­temului de tip e-learning adaptat tipului de handi­cap al grupului-ţintă studenţii vor putea accesa re­sur­sele fără a mai fi necesară deplasarea pentru procura­rea materialelor de curs.

×