Piaţa forţei de muncă s-a redresat, după criza din 2009- 2010, iar un MBA este esenţial astăzi pentru cei care vizează poziţii de lider. Concurenţa pentru joburile de top a revenit la o situaţie de normalitate, iar studiile aprofundate le asigură şanse reale de obţinere a unui job mai bun şi a unui salariu mai mare profesioniştilor din toate domeniile. Companiile au reînceput să investească în studiile MBA ale liderilor.
Studiile de MBA fac diferenţa între liderii cei mai buni de pe piaţă, dar şi între companiile de top. Salariul unui lider absolvent de MBA este între 3.500 şi 5.000 de euro lunar, crescând cu circa 25% după absolvirea cursului de specializare. Imediat după declanşarea cri-zei economice din 2008 s-a produs o ano-malie pe piaţa forţei de muncă. Haosul financiar i-a determinat pe cei care au gândit strategiile de ieşire din criză să renunţe la speci¬alişti şi se bazeze pe angajaţi mai puţin pregătiţi profesional şi, bineînţeles, mai puţin pretenţioşi din punct de vedere financiar. Astfel, absolvenţii de MBA au fost evitaţi de angajatori, unii chiar şi-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiţi să renunţe la diferenţele salariale, pentru a-şi păstra poziţiile.
Studiile făcute în ultimii cinci ani arată, însă, că exact renun¬ţarea la specialişti a provocat companiilor pierderi mult mai mari decât ar fi avut dacă şi-ar fi bazat activitatea pe profesio¬nişti. Poziţiile entry-level care au înlocuit absolvenţii de MBA nu doar au scăzut producţia, ci au compromis şi calitatea muncii, din cauza lipsei de experienţă. Prima măsură pe care au luat-o responsabilii de HR a fost, apoi, readucerea specialiştilor în companii, iar astăzi s-a ajuns la o situaţie de normalitate, în care nevoia de specialişti este clar înţeleasă de angajatori, iar concurenţa a redevenit acerbă pe piaţă.
Investiţie în viitorul profesional
Costurile unui MBA sunt între 15.000 şi 25.000 de euro, iar unele companii suportă 100% din taxe. Sunt, însă, şi profesionişti care aleg să-şi încununeze pregătirea profesională cu un MBA, pentru a putea găsi poziţii din ce în ce mai bune în viitor, astfel încât îşi autofinanţează studiile. „Pentru a veni în sprijinul profesioniştilor care vor să se perfecţioneze, oferim burse candidaţilor, între 20% şi 100%. Anul acesta am făcut un concurs de dosare şi avem un câştigător, Iancu Guda, care a primit o bursă cu finan¬ţare de 100% de la Sheffield. Costurile pe care le acoperă această bursă sunt de 15.000 de euro, valoarea unui MBA Shef¬field, însă oferim şi un discount care acoperă 20% din valoarea cursului, pentru cei care se vor înscrie în primele două grupe anul acesta, până în ultima zi a lunii octombrie”, mai spune re-prezentantul MBA Sheffield.
Companiile de top au reînceput să investeas¬că în specialişti de top. Fie prin finanţarea cursurilor MBA pentru propriii specialişti, fie prin căutarea unor lideri absolvenţi de MBA.
Se caută profesioniști
Anul 2015 este marcat de rein¬trarea în normalitate pe piaţa forţei de muncă de top, iar companiile se întrec din nou în investiţii pentru pregătirea celor mai buni profesionişti. Dacă unele firmele de head-hunting au dat faliment în primii doi ani după declanşarea crizei, iar altele s-au reorientat către oferte pentru entry-level sau chiar şi-au schim¬bat obiectul de activitate, pentru a supravieţui, astăzi s-a relansat şi acest domeniu de activitate. Iar un lider absolvent de MBA are cele mai mari şanse de a-şi creşte veni¬turile cu 25%, imediat după absol¬virea cursului, apoi să fie „vânat” de companiile de top.
Renunţarea la specialişti a provocat companiilor pierderi foarte mari, în perioada 2009-2012. Specialiştii în HR din ţări cu economie puternică i-au avertizat pe cei din România în legătură cu riscurile, dar lipsa de experienţă a celor de aici a dus la luarea unor decizii greşite. Situaţia a revenit la normal după 2012. S-a revenit şi la „vânătoarea” de absolvenţi de MBA pentru poziţii de lider.