x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Prejudicii morale

Prejudicii morale

de Catalin Pruteanu    |    09 Sep 2007   •   00:00
Prejudicii morale

Romănii nu se grăbesc să-şi dea in judecată şefii pentru prejudicii morale, deşi au toate instrumentele la indemănă să o facă.

Romănii nu se grăbesc să-şi dea in judecată şefii pentru prejudicii morale, deşi au toate instrumentele la indemănă să o facă.

Â
O recentă modificare a articolului 269 din Codul Muncii prevede că angajatorul răspunde nu numai pentru prejudiciile materiale provocate, ci şi pentru cele morale, dacă angajatul le-a suferit in timpul programului de muncă sau in exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Spre deosebire de Romănia, in Statele Unite ale Americii, ţara tuturor proceselor posibile, se pregăteşte adoptarea unei legislaţii care să-l oblige pe patron să se poarte frumos cu angajatul. Potrivit unui sondaj online recent, 42% dintre angajaţi şi-au dat cel puţin o dată demisia din cauza unui şef rău. Un alt sondaj arată că peste 60% dintre angajaţi sunt de părere că persoanele abuzate psihic de patroni au dreptul la reparaţii materiale pentru daune morale.

Â
Estimări. Temerile in legătură cu posibilele interpretări ale legii sunt comune şi Romăniei, şi Statelor Unite. In vreme ce ministrul Muncii, Paul Păcuraru, afirma că prejudiciul moral face parte dintr-un capitol controversat, fiind "greu de măsurat", Financial Times se intreabă ce-ar putea considera corectitudinea politică americană drept lipsă de amabilitate faţă de salariaţi: lipsa salutului pe culoare, a zămbetului la şedinţe sau un ton mai ridicat al vocii. In contextul crizei tot mai mari de forţă de muncă, este posibil ca şi romănii să prindă curaj faţă de angajatori.

×
Subiecte în articol: cariera