„Tânăr de 27 ani, calificat în domeniul construcţiilor, caut de lucru. Am experienţă în lucrări de placare cu gresie şi faianţă, montaj gipscarton, gleturi, finisaje decorative. Deţin cont bancar, CSCS şi permis de conducere categoria B. La cerere, vă pot trimite CV-ul sau referinţe.”
Citeste si Roubini: "Anul 2013 va aduce prăpad peste lume"
Aşa arată unul dintre zecile de anunţuri postate pe forumul români-online, de către cei plecaţi în Marea Britanie şi care acum îşi caută de lucru. Florin, tânărul care a postat anunţul, este un caz fericit, pentru că deţine şi cardul construction skills certification (CSCS). Acesta este necesar oricărui muncitor care îşi caută un job pe cont propriu sau prin intermediul unei agenţii de recrutare. Există diferite carduri, pentru diferite competenţe, dar cel mai important este cel care atestă cunoştinţele de securitate la locul de muncă.
Citeste si Oferta de joburi pentru românii care vor în UK
Zeci de români şi bulgari se adună în fiecare dimineaţă în faţa depozitului de materiale de construcţii Wickes, din nordul Londrei, în căutare de muncă. Nu au forme legale şi aşteaptă să primească de muncă. Se feresc de Poliţie pentru că, spre deosebire de cei polonezi, de exemplu, care au liber pe piaţa muncii, pentru români şi bulgari încă sunt menţinute restricţiile. Acesta este şi motivul pentru care este dificil să se angajeze legal în Marea Britanie. Cu alte cuvinte, sunt liberi să stea, dar nu şi să muncească. Aşa se ajunge la situaţii precum cea a lui Alex, un alt român aflat în UK şi care spune că, de şapte luni de când se află în Marea Britanie, „nu am reuşit să-mi fac acte, dar caut un loc de muncă în orice domeniu”. Toţi aceştia şi mulţi alţii ca ei speră ca lucrurile să se schimbe de la 1 ianuarie 2014, dată de la care ar putea să lucreze legal în Regat. Dacă restricţiile ar fi ridicate, muncitorii români ar beneficia de toate drepturile unui angajat, inclusiv salarii egale cu ale altor muncitori. În prezent, un român care lucrează la negru câştigă în medie 50 de lire pe zi (aproximativ 60 de euro), spre deosebire de un alt muncitor român, care lucrează legal ca persoană fizică autorizată (PFA), prin intermediul unei agenţii, şi căruia i se oferă 80 lire (100 euro) pe zi.
Citeste si Expert în reducerea facturilor de telefonie
Deşi agenţiile de recrutare din Marea Britanie susţin că se acordă emigranţilor aceleaşi salarii, indiferent de naţionalitate, sindicatele au confirmat că britanicii sau polonezii sunt plătiţi cu 9-10 lire/oră, în timp ce românii cu doar 5-6 lire. În aceste condiţii, nu se poate şti câţi români trăiesc şi muncesc în Marea Britanie, dar cifrele Departamentului de Muncă şi Pensii arată că din 2007 şi până în prezent, 210.000 de români şi bulgari au obţinut un număr de asigurări sociale. Și asta în timp ce numărul polonezilor asiguraţi a ajuns la 640.000.
Citeste si Rusia revine la SUBMARINELE nucleare din TITAN, unice in felul lor
Pentru ce ne vor
Pentru românii care vor să plece în Marea Britanie, în prezent, cea mai sigură cale să obţină un loc de muncă sunt agenţiile de recrutare şi plasare. Cu toate acestea, numărul celor care preferă să ajungă mai întâi acolo şi apoi să se angajeze este mult mai mare decât al primilor, după estimările recrutorilor. Aceştia din urmă sunt în special românii pe care îi găsim în construcţii şi la muncile cele mai de jos din hoteluri. Lucrează mult, de obicei la negru şi sunt plătiţi prost. Roxana Ionescu, reprezentant al agenţiei de plasare Eurolife Consulting, ne-a spus că, numai prin intermediul companie sale, anul trecut au plecat la muncă în Marea Britanie un număr de aproximativ 200 de români, pe posturi de infirmieri, asistente medicale, bucătari sau alte poziţii din domeniul hotelier. De la depunerea CV-ului şi până la prima zi de lucru poate dura între una şi şase luni. Durata depinde de postul vizat, opţiunile şi experienţa candidatului, dar şi de nevoile şi disponibilitatea angajatorului, spun specialiştii. În cazul în care candidatul nu a mai lucrat în Marea Britanie, actele necesare sunt: de indentitate, extras de cont şi o asigurare medicală privată. În cazul în care a mai lucrat, atunci va prezenta agenţiei un Yellow Card sau un Blue Card, care atestă di ferite cunoştinţe şi competenţe, ori permisul de muncă pentru a lucra legal în Marea Britanie. Pentru cei care pleacă pe cont propriu, primul pas pentru toţi cetăţenii străini care ajung în Anglia şi vor să se angajeze este să aplice pentru un număr de asigurări sociale. Acesta este un număr unic de identificare care are rolul de a centraliza contribuţiile sociale şi taxele plătite de angajaţi sau cei care lucrează ca persoane fizice autorizare (PFA). Atenţie însă, acest număr de identificare nu este o dovadă a faptului că posesorul său deţine dreptul la muncă!
Citeste si AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE ALE EMIGRĂRII ÎN MAREA BRITANIE