x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii România - la coada clasamentului ţărilor UE, după rata de ocupare a proaspeţilor absolvenţi

România - la coada clasamentului ţărilor UE, după rata de ocupare a proaspeţilor absolvenţi

de Redacția Jurnalul    |    25 Aug 2024   •   14:41
România - la coada clasamentului ţărilor UE, după rata de ocupare a proaspeţilor absolvenţi

România, la coada clasamentului ţărilor UE după rata de ocupare a proaspeţilor absolvenţi. În 2023, rata proaspeţilor absolvenţi integraţi pe piaţa muncii din România era de 74,8%, a treia cea mai mică din UE, notează Ziarul Financiar.

România are a treia cea mai mică pondere a proas­peţilor absolvenţi care erau integraţi pe piaţa muncii în anul 2023, conform datelor de la Eurostat, oficiul euro­pean de statistică.

Proaspeţii absolvenţi sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani care şi-au finalizat studiile în ultimii unu până la trei ani, la niveluri de educaţie medie sau supe­rioară.

Aşadar, România (74,8%), alături de Grecia (72,3%) şi Italia (67,5%), se află la coada clasamentului, indicând provocări majore în ceea ce priveşte integrarea tinerilor pe piaţa muncii.

În 2023, 83,5% dintre absolvenţii recenţi din UE erau angajaţi, marcând o creştere de 1,1 puncte procentuale (pp) comparativ cu 2022 (82,4%).

În ultimii zece ani, a existat o creştere a ratei de ocupare a absolvenţilor recenţi.

În 2013, rata era de 74,3% şi a crescut constant de atunci. Excepţia a fost anul 2020, afectat de pandemie (78,7%), când s-a observat o scădere de 2,3 pp comparativ cu 2019 (81,0%).

În 2023, a existat un decalaj de 9,6 pp în rata de ocupare a absolvenţilor recenţi cu studii superioare (87,7%) comparativ cu cei cu studii medii (78,1%).

Datele de la Eurostat arată că ţările mai mici şi cu economii dezvoltate, cum ar fi Malta, Olanda şi Luxemburg, tind să aibă rate de ocupare mai mari, ceea ce poate fi datorat unor economii mai flexibile şi unor pieţe ale muncii mai adap­tabile.

De asemenea, există o diferenţă semnificativă între statele de la vârful clasa­mentului, cum ar fi Malta (95,8%) şi Olanda (93,2%), şi cele de la coadă, precum Italia (67,5%) şi Grecia (72,3%).

Aceste discrepanţe pot reflecta diferenţele în ceea ce priveşte pieţele muncii, politicile de educaţie şi formare profesională, precum şi situaţia economică generală din fiecare ţară.

Ţările din nordul şi vestul Europei, precum Olanda, Germania, Austria şi Suedia, au rate ridicate de ocupare pentru tinerii absolvenţi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×