Ce soluţii există pentru şomerii care trebuie să-şi schimbe meseria în perioada de criză în România, mai ales pentru bugetarii care au rămas sau vor rămâne fără loc de muncă în această perioadă? La aceste întrebări încearcă să răspundă managerii mai multor proiecte finanţate din fonduri europene care vor integra şomeri pe piaţa forţei de muncă, prin reconversie profesională.
„Schimbarea meseriei este un aspect ale cărui implicaţii trebuie analizate atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung”, explică Elena Munteanu, consiler de carieră Ascendis – We Know How. Specialista în resurse umane spune că, pentru a lua decizia corectă, este necesar mai întâi ca fiecare să răspundă la întrebări precum: Schimbarea meseriei este definitivă sau temporară?; Meseria de bază mai oferă vreo perspectivă pe termen mediu şi lung?; Cât de mult îmi permit să investesc în această schimbare (în termen de timp, resurse financiare etc.)?; Ce nouă meserie mi se potriveşte şi reprezintă, în acelaşi timp, o oportunitate pe piaţa muncii actuală? „În funcţie de răspunsul la aceste întrebări, soluţiile pentru cei care trebuie să-şi schimbe meseria pot varia de la cursuri de recalificare profesională private sau organizate de ANOFM la stagii de practică neplătite în cadrul unor companii sau de recalificare, respectiv instruire la locul de muncă, pentru cei care sunt încă angajaţi. WKH Dezvoltare Organizatională, în parteneriat cu Ascendis Consulting, a demarat începând cu august 2010 proiectul „Construieşte-ţi viitorul pas cu pas”, un program-pilot de creştere a nivelului de angajabilitate al persoanelor afectate de criza economică. Proiectul îşi propune să îmbunătăţească capacitatea de ocupare a 600 de şomeri şi persoane în căutarea unui loc de muncă.
Managerul altui proiect finanţat prin POSDRU, din Fondul Social European (FSE) pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, explică de ce este foarte important să se cunoască foarte bine nevoile pieţei acolo unde se implementează aceste proiecte, astfel încât forţa de muncă să fie pregătită pentru a intra direct în câmpul muncii. „Am demarat proiectul pe care l-am lansat – «Măsuri active de ocupare pe o piaţă a muncii în continuă schimbare» – pentru a facilita integrarea socio-profesionaleă şi calificarea pe piaţa muncii pentru şomeri şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în regiunea Bucureşti-Ilfov. După mai multe studii făcute atât de noi, cât şi de partenerii noştri, am observat că meseriile pe care le punem pe piaţă spre calificare – cofetar, chelner, cameristă, agent de vânzări – sunt în 2011 unele dintre cele mai căutate, piaţa Horeca fiind în plină dezvoltare în România. Cât despre agenţii de vânzări, ştim cu toţii că orice companie are nevoie de oameni de vânzări buni pentru a înregistra profit”, spune Daniela Şerban, managerul proiectului „Măsuri active de ocupare pe o piaţă a muncii în continuă schimbare”, cu o durată de 22 de luni, demarat la 1 noiembrie 2010.
Cei care se ocupă de îndrumarea şomerilor către reconversie profesională sunt foarte atenţi şi la abilităţile celor care au nevoie de ajutor, iar specialiştii spun că una dintre categoriile profesionale cele mai avantajate din acest punct de vedere este cea a profesorilor, deşi s-a vorbit mult despre dificultăţile pe care le întâmpină cadrele didactice la angajarea în alte domenii de activitate. „Un profesor poate avea competenţe preţioase în mediul privat: abilităţi de comunicare, de prezentare, leadership şi, în funcţie de materia predată, poate avea cunoştinţe şi abilităţi transferabile: limbi străine (utile în activităţi de tipul call-center), matematică (utile pentru economie şi contabilitate), geografie (utile în turism) etc.”, mai spune Elena Munteanu.