x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piaţa muncii din trei sectoare de activitate

Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piaţa muncii din trei sectoare de activitate

de Redacția Jurnalul    |    04 Noi 2023   •   11:40
Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piaţa muncii din trei sectoare de activitate

Angajatorii din construcţii, industria agro-alimentară şi IT trebuie să îşi majoreze cheltuielile de personal cu până la 18% ca urmare a noilor modificări fiscale intrate în vigoare la 1 noiembrie 2023, arată o analiză a companiei de consultanţă fiscală, contabilitate şi audit Crowe România.

Cheltuieli de personal majorate pentru angajatorii din construcţii, industria agro-alimentară şi IT

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) -

Noile măsuri au aplicabilitate imediată în aceste sectoare care au împreună peste 800.000 de salariaţi, adică 16% din totalul salariaţilor din România.

Ponderea creşterii de 18% rezultă aplicând cumulat măsurile de creşteri ale taxărilor fie prin creşterea salariului minim, fie prin impozitarea veniturilor de peste 10.000 de lei din aceste industrii

„Legea nr. 296/2023 schimbă fundamental modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii-cheie, iar angajatorii au de făcut alegeri dificile în următoarele zile, care le vor afecta fie bugetele şi profitabilitatea, fie motivaţia angajaţilor. Dacă în construcţii şi industria agro-alimentară angajatorii trebuie să îşi asume integral creşterea de costuri, în IT angajatorii pot opta spre transferul noului impozit în buzunarul angajaţilor”, scrie analiza citată de Ziarul Financiar.

Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piaţa muncii din trei sectoare de activitate:

-Construcţii: În sectorul construcţii, unde lucrează aproximativ 450.000 de angajaţi, se restrânge gradul de aplicare al unor facilităţi fiscale introduse în 2019 printr-un regim special menit să crească atractivitatea candidaţilor într-un domeniu puternic afectat de migraţia externă. Astfel, de la 1 noiembrie 2023, angajatorii din acest sector vor plăti contribuţiile la sănătate (CASS) şi la pensie (CAS) pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, contribuţii de la care au fost exceptaţi de la începutul anului 2019.

Angajaţii din construcţii rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit, dar fac excepţie cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut pe lună, întrucât partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale. Pe lângă aceste măsuri, încă o modificare urmează să adauge presiune pe bugetele de salarii ale companiilor din construcţii: creşterea salariului minim brut din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar, pentru ca angajaţii încadraţi pe acest salariu să primească aceleaşi salariu net după reducerea facilitaţilor fiscale.

-Industria agro-alimentară: Facilităţile pentru salariaţii din industria agro-alimentară, introduse în mai 2022, au suferit reduceri progresive, începând cu acelaşi an, similare cu cele din industria construcţiilor. În aceste sectoare activează peste 250.000 de salariaţi, potrivit Institutului Naţional de Statistică. De la 1 noiembrie, angajatorii din acest sector vor plăti CASS şi CAS pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale. Şi angajaţii din acest sector rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit dacă au venituri de până în 10.000 de lei brut pe lună, iar cei care depăşesc această valoare vor plăti impozit pe venit pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei. De asemenea, salariul minim din acest sector va creşte de la 3.000 lei la 3.436 lei brut începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru ca angajaţii încadraţi pe acest salariu să primească în continuare acelaşi salariu net după reducerea facilitaţilor fiscale.

-Sectorul IT: Programatorii, scutiţi de plata impozitului pe venit încă din 2004, vor fi nevoiţi să plătească, de la 1 noiembrie 2023, 10% impozit pe venit pentru partea din venitul brut ce depăşeşte valoarea de 10.000 de lei brut pe lună. De scutirea impozitului pe venit în sectorul IT au beneficiat circa 100.000 de salariaţi din acest sector, iar salariul mediu brut în sectorul IT&C a fost de circa 14.500 de lei brut pe lună în august 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Noua limitare este compensată parţial prin scutirea de la contribuţia la Pilonul II de pensii, cu posibilitatea ca angajaţii să opteze în scris pentru a contribui în continuare la acest Pilon. Vor fi afectaţi, în special, angajaţii cu experienţă în acest domeniu, care câştigă peste salariul mediu brut din industrie şi cei care vor dori să contribuie în continuare la acest Pilon.

„Angajaţii din toate sectoarele de activitate vor simţi impactul aplicării contribuţiei de sănătate pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, precum şi ale altor ajustări fiscale, care vor influenţa puterea de cumpărare şi bunăstarea generală. Nici freelancerii nu au scăpat de noile modificări: sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscală a salariaţilor prin noul plafon introdus pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, mai spune analiza Crowe.

(sursa: Mediafax)

×