x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Suflaţi, vă rog! Cu etilotestul la birou

Suflaţi, vă rog! Cu etilotestul la birou

de IncomeMagazine    |    15 Ian 2013   •   08:00
Suflaţi, vă rog! Cu etilotestul la birou
Sursa foto: Melpomenem/Getty Images/iStockphoto

Pentru cei care nu ştiu unde se află limita între viaţa personală şi cea profesională, când vine vorba despre consumul de alcool, vremurile bune se apropie de sfârşit. În curând, ar putea să fie supuși unui astfel de control chiar şi la serviciu, de vreme ce etilotestele nu se mai află exclusiv pe lista de achiziţii a Poliţiei Române. Companiile au şi motive pentru care să se înarmeze cu detectoare de alcool – potrivit Asociaţiei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, 28% dintre managerii români consumă alcool peste limită.

În acest moment, cel mai mare cumpărător de aparate pentru testarea alcoolemiei este Poliţia Română. Nimic surprinzător şi nefiresc până aici. Până la urmă, unul dintre rolurile Poliţiei Rutiere este de a îi detecta şi descuraja pe cei care conduc sub influenţa alcoolului. Există însă şi o serie de companii private pentru care, de la un punct încolo, consumul de alcool în rândul angajaţilor s-a transformat într-o problemă. A fost acelaşi punct de la care a început să se dezvolte o afacere pentru Paul Lepuş, directorul general al firmei Filip Impex 93, care comercializează etiloteste de la începutul anilor 2000. „Nu erau foarte mulţi clienţi la început, dar nici concurenţă prea mare nu era şi ne-am gândit că este un domeniu de nişă ce merită exploatat”, dezvăluie Lepuş referitor la decizia de a începe să vândă etiloteste. Din Germania aduce aparate profesionale, mai scumpe, iar din Coreea şi China importă etilotestele mai ieftine.
Preţul aparatelor porneşte de la 200 de lei şi poate ajunge şi până la 9.000 de lei, cum e cazul modelului folosit de Poliţie. Pe lângă ţara de provenienţă, diferenţa dintre etiloteste provine şi din precizia rezultatelor. „De asemenea, aparatele mai scumpe sunt dotate şi cu imprimantă, şi cu memorie, spre deosebire de cele mai ieftine, care nu au capacitatea de a memora sau imprima rezultatele. În plus, valabilitatea etilotestelor profesionale este de 5–10 ani”, explică Lepuş. Acesta mai spune că rezultatele furnizate de etilotestele profesionale pot fi folosite şi ca probă în instanţă, deoarece sunt greu de contestat de angajaţii care ar putea da în judecată compania, după ce au fost concediaţi din cauza consumului de alcool.

Citeste AICI despre firmele care isi verifica angajatii cu etilotestul


Citeste si
Prima generatie McDonald's - 18 ani mai târziu
Un business de succes cu ideile angajaţilor se ţine
LOCURI DE MUNCĂ. Rompetrol şi Ericsson, printre angajatori
Danemarca și Spania caută căpșunari în România

×
Subiecte în articol: etilotest