x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tinerii români, campioni la stat degeaba

Tinerii români, campioni la stat degeaba

de Luciana Grosu    |    16 Iun 2015   •   08:29
Tinerii români, campioni la stat degeaba
Sursa foto: Victor Stroe

România are cei mai mulţi tineri de peste 25 de ani care nu studiază şi nu lucrează din Uniunea Europeană. În Vest, această categorie are o denumire aparte (NEET) şi există programe pentru a-i ajuta să îşi găsească un rost. România a primit de la UE 470 de milioane de euro pentru a concepe programe pentru tineri. Implementarea lor se lasă aşteptată.

În majoritatea ţărilor europene, termenul NEET (not in education, employment or training) se aplică doar persoanelor între 16 şi 24 de ani. Cu toate acestea, numărul crescând al absolvenţilor de studii superioare fără slujbă a determinat unele guverne să includă în această categorie şi şomerii până în 30 de ani. România cunoaşte dimensiunile problemei, dar nu ia măsuri. „România înregistrează cel mai mare procent NEET - cei fără slujbă şi cei care nu sunt cuprinşi în nicio formă de şcolarizare - din ţările Uniunii Europene”, a recunoscut, anul trecut, Mihnea Costoiu, fostul ministru delegat pentru Învăţământul Superior. Pe segmentul de vârstă 24-29 de ani, România are 389.000 de tineri care stau degeaba.

Programe europene, implementare românească
În România, statul sprijină absolvenţii care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă în primele trei luni de la terminarea studiilor acordându-le o indemnizaţie de şomaj de 250 lei timp de 6 luni. Conform Programului „Garanţia pentru Tineret”, implementat de Ministerul Muncii şi ANOFM cu sprijin financiar de la Comisia Europeană, statul român ar trebui de fapt să asigure tuturor tinerilor neangajaţi sub 25 de ani o ofertă de job, un stagiu sau o ofertă de formare profesională în maximum 4 luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. „Uniunea Europeană alocă un buget de 362 de milioane României, destinat special rezolvării problemei tinerilor NEET. În practică, Garanţia pentru Tineret are mari întârzieri în ceea ce priveşte implementarea”, spune Simona Musteață, managerul proiectului NETnotNEET.

Şcoala, statul şi angajatorii întorc spatele celor fără job
Proiectul NETnotNEET este un proiect european desfăşurat simultan în România, Spania, Italia, Irlanda şi Grecia, care-şi propune să identifice obstacolele cu care se confruntă tinerii NEET şi să formuleze recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei celor care se găsesc „în afara sistemului”. În România, consultările cu acești tineri au avut loc în toamna anului trecut la Iaşi, moment în care au avut ocazia să-şi împărtăşească experienţele. Astfel, tinerii consideră că şcoala este prea scumpă, iar ceea ce învaţă la şcoală nu le este de folos în momentul în care intră pe piaţa muncii. De asemenea, dezvoltarea vocaţională a elevilor este un concept străin în România. În ce priveşte oferta agenţiilor de şomaj, slujbele sunt puţine, iar procedurile, grele.
 

×
Subiecte în articol: tineri job locuri de munca