x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești PROASTE pentru angajații din mediul privat. Companiile vor să pună și mai mult biciul pe salariați și să-i lase fără zilele libere legale

Vești PROASTE pentru angajații din mediul privat. Companiile vor să pună și mai mult biciul pe salariați și să-i lase fără zilele libere legale

de Redacția Jurnalul    |    17 Apr 2023   •   15:20
Vești PROASTE pentru angajații din mediul privat. Companiile vor să pună și mai mult biciul pe salariați și să-i lase fără zilele libere legale
Sursa foto: Hepta

În timp ce salariații bugetari au dreptul la zile libere în fiecare an, angajații din mediul privat ar putea să nu mai beneficieze de acestea.

Creșterea salariilor în instituțiile de stat, drepturile tot mai multe de care se bucură angajații bugetari, dar și volumul mai mic de muncă îi determină pe tot mai angajați să fugă din companiile private.

În plus, aceștia ar putea primi acum o nouă lovitură. Mediul privat pune presiune pe autorități să nu mai ofere zile libere angajaților. Astfel că cei care lucreză în acest sector ar putea rămâne doar cu cele 20 de zile de concediu anual. 

Un grup de parlamentari a inițiat un proiect de lege prin care cei care lucrează în companii private să  nu mai beneficieze de zile libere, după  ce angajatorii s-au plâns că cele 15 zile libere anuale le aduc pierderi importante. În caz contrar, senatorii au propus măsuri compensatorii suplimentare pentru mediul privat, adică deduceri sau facilități fiscale.

Însă angajații nu au fost întrebați dacă doresc să muncească până la epuizare. Mai mult, s-ar putea face o diferențiere ilegală între drepturile salariaților de la stat și cei din mediul privat. 

Proiectul a fost depus la Senat, iar dacă va fi adoptat în Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

×
Subiecte în articol: angajati mediul privat companii zile libere