x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Zilieri şi la mâna şefilor, în noul Cod al Muncii

Zilieri şi la mâna şefilor, în noul Cod al Muncii

de Diana Scarlat    |    23 Aug 2010   •   00:00

Guvernul ne mai pregăteşte câteva modificări legislative şi pentru toamnă, începând cu propunerile aberante de modificare a Codului Muncii. Negocierile cu sindicatele nu au ajuns nici măcar într-o fază oficială, însă propunerile Executivului sunt deja revoltătoare: angajarea cu ziua şi salarizarea în funcţie de voinţa patronului.

"Sunt multe aspecte care ne deranjează, dar nu s-a pus nimic încă pe hârtie. Discuţiile cu sindicatele sunt la nivelul întâlnirilor cu ei ca să ne facem imagine. Eu cred că săptămâna asta ar trebui să vină cu ceva concret. Nu suntem de acord cu angajările part-time, asta însemnând zilieri. Nicăieri în lume nu există aşa ceva. Nu ai cum să contabilizezi, nu ştim dacă oamenii aceştia beneficiază de şomaj şi aşa mai departe. E o tâmpenie. Mai este chestia cu salariul, că şeful poate să modifice salariul după cum vrea el, iar noi nu putem fi de acord cu aşa ceva", a declarat Vasile Marica, liderul "Sed Lex".

Noul Cod al Muncii ar trebui să aducă modificări importante din toamnă, printr-o altă lege pe care Guvernul e hotărât să îşi asume răspunderea în Parlament, cel târziu în luna octombrie.
Executivul încearcă să încurajeze angajările de tip part-time, această "flexibilizare a muncii temporare" însemnând că va trebui să lucreze în baza unui contract chiar şi cei care participă câteva zile la realizarea unui proiect. Cei care au făcut propunerea spun că astfel s-ar rezolva problema angajării persoanelor care lucrează în regim part-time, legislaţia permiţând până în prezent încheierea contractelor numai pe perioade mai lungi de trei luni, o persoană putând fi angajată temporar de cel mult trei ori în aceeaşi companie.

Chiar dacă aceste angajări temporare ar putea rezolva pe hârtie problemele legate de rata şomajului, foarte multe persoane urmând a figura ca angajate, sindicaliştii sunt revoltaţi de propunerile Guvernului, susţinând că astfel contractul colectiv de muncă ar putea deveni opţional, iar angajaţii nu ar mai fi protejaţi în faţa concedierilor colective, care ar fi facilitate de noile modificări.

×
Subiecte în articol: munca