Cu doar 200 de lei capital social oricine poate să-şi deschidă o firmă în România şi să-şi încerce norocul în afaceri. Pentru business-urile mici, de familie, cu iz social, este bine că pragul este atât de jos. Problema este că, pe măsură ce firmele se dezvoltă, nu-şi măresc şi capitalul social, şi asta este una din lacunele legislaţiei româneşti care slăbesc mult mediul de afaceri autohton. Mai grav este că mai mult de jumătate dintre firmele active din România au capital negativ, adică au datorii mai mari de 200 de lei.
„Avem o problemă majoră de legislaţie care nu ştiu cât de mult se doreşte a fi rezolvată. Este nevoie de voinţă politică pentru a se găsi soluţii la această problemă de capital negativ", Valentin Lazea, economist şef BNR
De ce e nevoie de capital
Cu cât capitalurile proprii ale unei firme sunt mai mari, cu atât compania este mai bogată, mai puternică şi ia mai uşor credite bancare. În firmele mari, multinaţionale, acţionariatul este compus din sute de mii de acţionari, iar preţul unei acţiuni este cu mult peste valoare nominală a activelor.
Antreprenorii nu ştiu ce vor
Băncile ar trebui să fie mari finanţatori pentru nevoile de astăzi ale României însă, uneori, antreprenorii nu ştiu ce nevoi au, afirmă Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR. " Uneori, antreprenorii nu ştiu ce nevoi au. Las la o parte faptul văzut cu ochii mei. În foarte multe zări din ţara asta, maşinile companiei sunt zdrenţe şi limuzinele din garajul antreprenorului sunt de ultimă oră", a spus Vasilescu.
Şi bancherii se plâng. Ei spun că vor să dea credite, însă găsesc foarte puţine firme eligibile. Ei spun că nu există mai mult de 50.000-60.000 de companii în România care au posibilitatea să ramburseze un împrumut.