x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Trei motive pentru care ar trebui să începi să faci economii

Trei motive pentru care ar trebui să începi să faci economii

09 Iun 2021   •   13:21
Trei motive pentru care ar trebui să începi să faci economii

Cu posibilitatea de a obține rapid și fără multe acte credite de nevoi personale, cine se mai gândește să economisească bani și să-și conceapă o plasă de siguranță? Cu toate acestea, sunt momente în care varianta de a merge la bancă nu este o soluție viabilă.

 

Dacă și tu te încadrezi în categoria oamenilor care nu consideră realizarea unor economii lunare ca fiind una dintre grijile lor, te sfătuim să evaluezi acest aspect. Să economisești bani este poate unul dintre cele mai înțelepte și simple acțiuni pe care le poți face pentru a-ți asigura atât ție, cât și familiei tale un viitor liniștit. Știm că pentru a începe acest proces ți-ar fi mult mai simplu să ai un motiv, așadar iată câteva situații în care banii pe care i-ai strâns îți vor fi de mare ajutor.

 

Creează un fond de rezervă

Cu o lume în continuă schimbare, cu o pandemie care ne-a dat tuturor de gândit, crearea unui fond de urgență este o prioritate. Potrivit studiilor, doar 25% dintre români ar putea trăi din economiile lor timp de șase luni în cazul în care nu ar mai produce venituri lunare. De asemenea, economiile nu te vor ajuta doar să depășești un moment dificil în carieră, ci urgența poate fi o reparație neașteptată a mașinii, facturi medicale sau înlocuirea unor electrocasnice esențiale, precum centrala termică sau cuptorul. În mod ideal, ar trebui ca rezervele tale să te ajute să depășești trei luni. Pentru a realiza acest lucru, începe să pui deoparte cel puțin 10% din veniturile tale.

 

Economisește bani pentru o casă

Indiferent că vei alege un credit ipotecar sau nu, vei avea de plătit un avans pentru a putea să-ți cumperi o casă. Cu cât vei avea o sumă mai mare din prețul de achiziție, cu atât vei putea scurta durata creditului sau vei putea să te bucuri de dobânzi mai bune. În plus, o casă nouă nu vine dotată cu tot ceea ce este necesar și, de multe ori, trebuie chiar realizate reparații și renovări, iar aici economiile tale îți vor fi extrem de folositoare.

 

Strânge bani pentru o vacanță sau pentru o mașină

Contul tău de economii nu este doar pentru lucrurile de care ai nevoie, ci este și pentru cele pe care ți le dorești. Așadar, dacă de mult visezi la o vacanță într-un loc exotic sau la o mașină mai nouă, atunci este momentul să te apuci să faci economii. Faptul că ai putea plăti o bună parte din prețul mașinii fără a contracta alte credite te va ajuta să gestionezi mai bine veniturile în viitor. De asemenea, poți face economii dacă îți dorești să renovezi casa sau să cumperi o nouă canapea.

 

Un alt motiv pentru care ar trebui să te gândești să economisești este pensionarea. Chiar dacă poate ai doar 30-40 de ani, niciodată nu este prea devreme să începi să te preocupi de bunăstarea la vârsta pensionării.

 

Sursă foto: Shutterstock

×