x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 27 august 2007

27 august 2007

de Ramona Vintila    |    27 Aug 2007   •   00:00

Este ziua 239 a anului
Au mai rămas 126 de zile



Este ziua 239 a anului
Au mai rămas 126 de zile

Soarele

Răsare la 6:32 ● Apune la 20:02

Luna

Răsare la 19:41 ● Apune la 4:54
Lună plină 28 august ● Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 4 septembrie ● Lună nouă 11 septembrie ● Primul pătrar (Luna in creştere) 19 septembrie


Sărbătoare creştină

Preacuviosul Pimen a fost egiptean de neam. Intr-o zi, domnul ţării, prinzănd pe feciorul surorii sale cu o vină, l-a băgat in temniţă şi a dorit să vadă pe Ava Pimen, dar acesta nu a vrut să-l vadă pe domn. Atunci a mers şi sora sa, dar el i-a răspuns: "Grăbeşte de te du de aici, că Pimen nu a născut copii!". Iar domnul ţării i-a zis: "Porunceşte numai cu cuvăntul, şi-l voi slobozi!"; iar bătrănul Pimen zise: "Cercetează-l după lege şi, de este vrednic de moarte, să moară!". Atunci, domnul l-a slobozit pe copil. Acest fericit lucrănd toată fapta bună, toţi sihaştrii cei din Egipt şi din Tebaida il aveau ca pe un părinte.

● Calendar creştin-ortodox: Cuv. Pimen; Sf. Mucenici: Eutalia, Fanurie şi Osie episcopul

● Calendar romano-catolic: Sf. Monica

● Calendar greco-catolic: Sf. Pimen, călugăr


Psalmul 27 al lui David
Către Tine, Doamne, am strigat, Dumnezeul meu, ia aminte! Că de nu mă vei auzi, mă voi asemăna cu cei care se coboară in groapă. Ascultă glasul rugăciunii mele cănd mă rog către Tine, cănd ridic măinile mele către locaşul Tău cel sfănt. Să nu tragi cu cei păcătoşi sufletul meu şi cu cei ce lucrează nedreptate să nu mă pierzi, cu cei ce grăiesc pace către aproapele lor, dar cele rele sunt in inimile lor. Dă-le lor după faptele lor şi după vicleşugul găndurilor lor. După lucrul măinilor lor, dă-le lor; răsplăteşte-i după faptele lor, că n-au inţeles lucrurile Domnului şi faptele măinilor Lui. Binecuvăntat este Domnul că a auzit glasul rugăciunii mele. Domnul este ajutorul şi apărătorul meu, in El a nădăjduit inima mea şi mi-a ajutat. Şi a inflorit trupul meuşi de bunăvoia mea Il voi lăuda pe El. Amin!


Click istoric

La 27 august 1877 a avut loc primul atac al trupelor romăne. Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este incredinţată Regimentului 13 Dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a Infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se inscrie ca o primă victorie a armatei romăne. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 Dorobanţi este distins cu ordinul "Steaua Romăniei". De asemenea, se acordă unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac ordinul "Steaua Romăniei", precum şi medalia "Virtutea militară".


S-a intămplat azi

In Romănia
● 1588 - Tratat de comerţ incheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, incheie, in numele reginei, cu domnitorul Petru Şchiopul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, "ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vieţii".
● 1982 - Premieră a industriei aeronautice romăneşti. Prezentarea primului avion de linie Rombac 1-11, construit sub o licenţă British Aircraft
şi Rolls-Royce.

In lume
● 1855 - Războiul din Crimeea (1853-1856). Fortăreaţa rusească de la Sevastopol a fost cucerită după un lung asediu de forţele aliate (Franţa, Marea Britanie, Turcia). Războiul din Crimeea a prilejuit instalarea primei linii telefonice in Moldova şi Ţara Romănească, folosită de trupele aliate.
● 1955 - A apărut prima ediţie a Guinness Book of Records, avănd 198 de pagini. Ideea i-a aparţinut lui Sir Hugh Beaner

Născuţi la 27 august
● 1950 - Mihai Mălaimare, artist, politician;
● 1959 - Claudiu Bleonţ, actor.


Credinţe populare, tradiţii, semne

In societatea tradiţională oamenii işi comunicau discret vărsta prin imbrăcămintea purtată (piese specifice de port, culoare, croi), prin podoabele capului şi pieptănătură (modul de impletire a părului, purtatul cărpei, al broboadei sau basmalei; tunsoarea, purtatul chicii şi al mustăţii) şi prin statutul social al individului (intrarea in şezători, in cetele de feciori şi de colindători, in hora satului etc.). Albul domină imbrăcămintea primei părţi a copilăriei. Treptat, işi făceau apariţia culorile vii, in special roşul, care deveneau din ce in ce mai aprinse in preajma căsătoriei. După căsătorie culorile pieselor de imbrăcăminte deveneau mai sobre şi se reduceau la cumpăna dintre maturitate şi bătrăneţe la alternanţa alb-negru, una dintre primele soluţii cromatice folosite de om. Spre apusul vieţii culorile se sting in alb. Printr-un sistem ingenios de semne se comunicau obştii şi evenimente considerate astăzi de strictă intimitate, cum ar fi intrarea in starea de sarcină şi altele. Codul de apreciere a vărstei era unitar in cadrul aceleiaşi comunităţi, dar varia de la zonă la zonă şi, uneori, de la sat la sat.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar