Ziua mondială a libertăţii presei
Este ziua 123 a anului ● Au mai rămas 242 de zile
Soarele
Răsare la 6:04 ● Apune la 20:22
Luna
Răsare la 5:44 ● Apune la 20:52
● Lună nouă 3 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 10 mai ● Lună plină 17 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 24 mai
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Timotei şi soţia sa Mavra; Sf. Mc. Diodor şi Rodopian, diac.; Cuv. Teodosie
Sfântul Timotei învăţa poporul din satul Penapeon cuvintele sfinte. Luând de soţie pe Mavra şi nelocuind cu dânsa nici 20 de zile, a fost adus la Arian, guvernatorul Tebaidei. Acesta i-a poruncit să-şi aducă cărţile pe care le citea creştinilor, însă Timotei a refuzat. Pentru împotrivirea sa, a fost supus la nenumărate chinuri. Guvernatorul a realizat că prin suferinţă nu îl poate determina pe sfânt să renunţe la creştinism, aşa că a decis să o tenteze pe Mavra să slujească idolilor. Aceasta a mărturisit că şi ea este creştină şi că nu îşi va abandona credinţa. Au fost răstigniţi amândoi nouă zile, timp în care se consolau unul pe altul. În final, şi-au dat sufletele în mâinile lui Dumnezeu.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Dansul funerar practicat de obicei de fete în unele cimitire din Bihor într-o zi a morţilor (a doua zi de Paşti, Duminica Tomii sau Paştele Morţilor, Rusalii) este cunoscut sub diferite nume: Jocul pe Morminte, Moara, Mioara, Luminioara, Milioara, Lilioara, Încâlcita, Jocul Felegii, De-a Capătu. Ceremonialul începe în cimitir, motiv pentru care este numit şi Jocul pe Morminte, înconjoară biserica şi apoi se continuă, prin antrenarea şi a altor persoane, pe uliţele satului, peste câmpuri, spre satele învecinate. În timpul jocului, rolul suratelor din lumea de dincolo care poartă nume de flori (Lioara, Viorica, Milioara şi altele) este interpretat de suratele lor din lumea de aici. Dansul se compune din mai multe secvenţe ceremoniale: împărţirea suratelor în două cete inegale (una din cete are o surată în plus); aranjarea suratelor de o parte şi de alta a mormântului ş.a. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 3 mai 1891, într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului de Miniştri, Lascăr Catargiu, document ce poate fi considerat un adevărat act de întemeiere, Regele Carol I îşi declara dorinţa de a înfiinţa un "aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studii; de a veni în ajutorul acelora dintre dânşii cari întreprind lucrări speciale sub direcţia profesorilor lor etc.". Viitorul lăcaş de cultură avea să fie atestat prin lege ca instituţie de stat, sub administraţia Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice.
S-a întâmplat azi
În România
● 1848 – A doua Adunare naţională de la Blaj (40.000 de oameni, în majoritate ţărani, dar şi numeroşi intelectuali, clerici, orăşeni, mici nobili), pe Câmpia Libertăţii, la care printre participanţi s-au aflat şi transilvăneni stabiliţi în Ţara Românească. Adunarea fixează programul social şi politic: "Petiţiunea naţională".
● 1924 – Echipa de rugby a României aduce ţării prima medalie olimpică, medalia de bronz, cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Paris;
● 1926 – Se judecă în faţa Consiliului de război al Corpului 6 armată din Cluj procesul intentat la 72 de tineri comunişti, acuzaţi "de tulburarea ordinei publice". Inculpaţii sunt condamnaţi la pedepse cuprinse între o lună şi zece ani de închisoare.
În lume
● 1975 – Campionatul european (f.) de gimnastică, la Skien (Norvegia); Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei şi campioană continentală la sărituri, paralele şi bârnă.
Născuţi la 3 mai
● 1835 – Poetul englez Alfred Austin (m. 1913);
● 1903 – Bing Crosby, actor şi cântăreţ american (m. 1977).