x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 3 mai 2011

3 mai 2011

02 Mai 2011   •   17:27

Ziua mondială a libertăţii presei
Este ziua 123 a anului ● Au mai rămas 242 de zile

Soarele
Răsare la 6:04 ● Apune la 20:22

Luna
Răsare la 5:44 ● Apune la 20:52
● Lună nouă 3 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 10 mai ● Lună plină 17 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 24 mai

Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Timotei şi soţia sa Mavra; Sf. Mc. Diodor şi Rodopian, diac.; Cuv. Teodosie
Sfântul Timotei învăţa poporul din satul Penapeon cuvintele sfinte. Luând de soţie pe Mavra şi nelocuind cu dânsa nici 20 de zile, a fost adus la Arian, guvernatorul Tebaidei. Acesta i-a poruncit să-şi aducă cărţile pe care le citea creştinilor, însă Timotei a refuzat. Pentru împotrivirea sa, a fost supus la nenumărate chinuri. Gu­vernatorul a realizat că prin su­ferinţă nu îl poate determina pe sfânt să renunţe la creştinism, aşa că a decis să o tenteze pe Mavra să slujească idolilor. Aceasta a mărturisit că şi ea este creştină şi că nu îşi va abandona credinţa. Au fost răstigniţi amândoi nouă zile, timp în care se consolau unul pe altul. În final, şi-au dat sufletele în mâinile lui Dumnezeu.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Dansul funerar practicat de obicei de fete în unele cimitire din Bihor într-o zi a morţilor (a doua zi de Paşti, Du­minica Tomii sau Paştele Morţilor, Ru­salii) este cunoscut sub diferite nu­me: Jocul pe Morminte, Moara, Mi­oara, Luminioara, Milioara, Lili­oara, Încâlcita, Jocul Felegii, De-a Ca­pătu. Ceremonialul începe în cimi­tir, motiv pentru care este numit şi Jo­cul pe Morminte, înconjoară biseri­ca şi apoi se continuă, prin antre­na­rea şi a altor persoane, pe uliţele satu­lui, peste câmpuri, spre satele înveci­nate. În timpul jocului, rolul suratelor din lumea de dincolo care poartă nu­me de flori (Lioara, Viorica, Milioara şi altele) este interpretat de suratele lor din lumea de aici. Dansul se compune din mai multe secvenţe ceremo­ni­ale: împăr­ţirea suratelor în două cete inegale (una din cete are o surată în plus); aranjarea suratelor de o parte şi de alta a mormântului ş.a. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 3 mai 1891, într-o scrisoare adre­sată preşedintelui Consiliului de Mi­niştri, Lascăr Catargiu, document ce poate fi considerat un adevărat act de întemeiere, Regele Carol I îşi de­cla­ra dorinţa de a înfiinţa un "aşe­ză­mânt spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura stu­den­ţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna des­chi­­să, unde vor putea satisface iubirea lor de studii; de a veni în ajutorul ace­lora dintre dânşii cari întreprind lu­crări speciale sub direcţia profeso­ri­lor lor etc.". Viitorul lă­c­aş de cultură avea să fie atestat prin lege ca insti­tu­ţie de stat, sub ad­ministraţia Ministe­ru­lui Cultelor şi Instrucţiunii Publice.

S-a întâmplat azi
În România
● 1848 – A doua Adunare naţională de la Blaj (40.000 de oameni, în majoritate ţărani, dar şi numeroşi intelectuali, clerici, orăşeni, mici nobili), pe Câmpia Libertăţii, la care printre participanţi s-au aflat şi transilvăneni stabiliţi în Ţara Românească. Adunarea fixează programul social şi politic: "Petiţiunea naţională".
● 1924 – Echipa de rugby a Ro­mâ­niei aduce ţării prima medalie olim­pi­că, medalia de bronz, cu ocazia Jo­curilor Olimpice de vară de la Paris;
● 1926 – Se judecă în faţa Consiliului de război al Corpului 6 armată din Cluj procesul intentat la 72 de tineri comunişti, acuzaţi "de tulburarea ordinei publice". Inculpaţii sunt condamnaţi la pedepse cuprinse între o lună şi zece ani de închisoare.

În lume
● 1975 – Campionatul european (f.) de gimnastică, la Skien (Norve­gia); Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei şi campioană continentală la sărituri, paralele şi bârnă.

Născuţi la 3 mai
● 1835 – Poetul englez Alfred Austin (m. 1913);
● 1903 – Bing Crosby, actor şi cântăreţ american (m. 1977).

×