De câţiva ani de zile – doi sau trei, dacă nu greşesc – direcţiunea generală a poştelor şi telegrafelor, determinată de o parte de scumpetea traiului în oraşele mari, pe de alta ca un mijloc de încurajare pentru amploiaţii de telegraf, a luat o dispoziţiune cu totul lăudabilă: acordarea unor aşa-zise prime telegrafiştilor de la oficiile din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Brăila – prime care constă în 3 centime pentru fiecare mie de cuvinte telegrafiate sau primite de către telegrafiştii sus-ziselor oficii. Dar această dispoziţiune, care aduce fiecărui amploaiat de telegraf un spor la leafă de 10-20 de lei lunar n-a fost limitată; ea a fost extinsă - şi bine a făcut direcţiunea generală a poştelor – şi pentru amploiaţii care fac serviciul la mandate, în toată ţara. Aceasta, în vedere că amploiaţii de la mandate sunt expuşi foarte adeseori la mici pagube, care provin fie din manipularea banilor, fie prin greşita aplicare a timbrelor.
O dispoziţiune care trebuie extinsă
Luată cu intenţiuni bune şi folositoare, pentru o parte numai dintre amploiaţii de telegraf, această dispoziţiune nu este însă completă. Liminată numai la oficiile oraşelor Bucureşti, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Brăila, unde, de altfel, trebuie recunoscută munca mare şi foarte grea a amploiaţilor de telegraf, această dispoziţiune vine însă să nesocotească o serie de alte oraşe ale ţării, care deşi cu populaţiune nu atât de mare ca a oraşelor sus-citate, dar unde telegrafiştii oficiilor de poştă sunt totuşi nu mai puţin aglomeraţi de muncă multă şi unde condiţiunile de trai sunt la fel de grele. Din acest punct de vedere, dispoziţiunea direcţiunii generale a poştelor nu este îndeajuns satisfăcătoare.
Un gest de dreptate
La Focşani, de pildă, la Buzău, la Bârlad, ca şi în atâtea alte oraşe din Oltenia şi Muntenia, de unde primim zilnic aproape numeroase plângeri din partea amploiaţilor de telegraf, oficiile sunt încărcate de lucru şi telegrafiştii acestor oraşe nu se bucură totuşi de micile avantaje create de dispoziţiunea în chestiune. Pretutindeni amploiaţii trebuie să transmită corespondenţa telegrafică, să aibă în grijă liniile şi darea lor în comunicaţiune, să supravegheze deranjamentele ivite, şi pe lângă toate acestea să facă şi câteva ore pe zi serviciul de casă, expuşi fatal, foarte adeseori, la mici pagube băneşti.
Apel directorului general Verzea
Dispoziţiunea, dar, prin care se dă amploiaţilor de telegraf din Bucureşti, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Brăila aşa-zisele prime trebuie extinsă pentru toate serviciile de poştă din capitalele de judeţe, dintre acelea excluse până azi, dar care totuşi sunt centre însemnate de lucru. D. director general Verzea, căruia funcţionarii de poştă şi telegraf din întreaga ţară n-au îndeajuns cuvinte de mulţumire, pentru atâtea şi atâtea măsuri bun ce a luat la îmbunătăţirea soartei lor, ar trebui să desăvârşească, pentru mulţumirea tuturor, această măsură, care este opera predecesorului domniei sale.
Din “Dimineaţa”, 4 noiembrie 1913