x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Presa vieneză şi situaţia din România

Acum 100 de ani. Presa vieneză şi situaţia din România

de Magda Cristina Ursache    |    07 Mai 2013   •   00:11
Acum 100 de ani. Presa vieneză şi situaţia din România

Ziarele din Viena publică un comunicat oficios cu privire la semnarea protocolului de la conferinţa din Petersburg. Prin comunicat se spune că, în urma hotărârii de a se ţine secrete deciziunile conferinţei, care avea ca sarcină să rezolve conflicul româno-bulgar, nu se poate spune încă nimic despre aceasta, dar constată că Austria şi-a dat toată osteneala să obţie satisfacerea completă a cererilor României. Dorind însă ca România să nu piardă prietenia cu Bulgaria, Austria s-a ostenit să obţie pentru aceasta compensaţii însemnate. Dacă însă dorinţele României nu au fost compelt realizate, ci numai în chestiunea principală, iar Bulgaria nu a obţinut compensaţiuni, vina nu este a Austriei, nici a Triplei Alianţe, ci a Triplei Înţelegeri.

Interviu cu d. Lahovary, ministrul României la Paris

Ziarul „Die Zeit” publică un interviu al corespondentului său parizian cu ministrul plenipotenţiar român Lahovary care spune că criza politică internă română nu are nici o importanţă, fiind vorba numai de o sciziune în sânul partidului conservator. Demult s-ar fi ajuns la o înţelegere dacă P.P. Carp n-ar fi atacat guvernul din cauza politicii sale interne. Carp se bucură de renumele unui om politic de seamă, dar campania aceasta i-a adus neplăceri chiar în sânul partidului său. Trebuie amintit că anul trecut d. Carp avea mijlocul să schimbe politica externă a României şi prevăzând înfrângerea Turciei putea să încheie o convenţie cu Bulgaria prin care să obţină tot ce voia în schimbul neutralităţii. România trebuie să se Balcani şi poporul român trebuie să menţie relaţiuni bune cu slavii balcanici. (...)

Ce spune ziarul „Reichpost”

Ziarul „Reichpost” spune că agitaţia unei părţi din partidul conservator contra compromisului în chestia Silistrei nu va influenţa atitudinea guvernului român în politica sa externă. În aceste condiţiuni, redeschiderea conflictului româno-bulgar este cu desăvârşire exclusă. Opinia publică românească, care începuse în ultimul timp să încline spre Rusia, a revenit la monarhie, graţie atitudinii hotărâte a Austriei în chestia Scutarilor. Aceasta reiese din limbagiul ziarelor care vorbesc despre un mare succes diplomatic austriac în această chestiune. De asemenea, scade influenţa rusească în Bulgaria, dar este din ce în ce mai mare în Serbia, aşa că Rusia speră ca din Serbia influenţa ei să recâştige teren în România şi Bulgaria.

Politica Austriei faţă de România şi Bulgaria

„Neues Wiener Tagblatt” scrie că Austro-Ungaria, sprijinită de aliatele sale, conform cu relaţiunile intime cu România, a susţinut în mod ferm şi de la începutul diferendului româno-bulgar, dând deplină satisfacţie dorinţelor României (...).

Din „Dimineaţa”, 7 mai 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache


 

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani