O recentă inspecţie sanitară făcută în Slănicul din Prahova a avut de rezultat punerea din nou în lumină a stării rele, intolerabile, în care se găseşte această localitate sub raportul salubrităţii şi al igienii publice. Deşi numărul vizitatorilor creşte din an în an – ceea ce ar fi un îndemn pentru o mai bună îngrijire a acestei staţiuni balneare, dacă nu pentru punerea ei în valoare –; deşi comuna are un buget de peste o sută de mii de lei, din care o bună parte s-ar afecta anual salubrităţii şi poliţiei sanitare – spre lauda administraţiei comunale –, totuşi, întreţinerea acestui orăşel e cu desăvârşire neglijată.
Raportul inspecţiei sanitare
Raportul înaintat de medicul inspector direcţiunii serviciului sanitar arată, între altele, că Slănicul, a cărui populaţiune fixă e de aproape trei mii de locuitori, n-are încă un serviciu barometric, nici un loc anume destinat pentru deversarea latrinelor. E o stare de lucruri caracteristică. Dacă în această privinţă nu s-a făcut nimic până acum, e uşor de înţeles că grija edililor locali n-a putut merge mai departe în ceea ce priveşte alte îmbunătăţiri.
Ce nereguli s-au găsit
Măsurile generale luate de direcţiunea sanitară cu privire la salubritatea staţiunilor balneare şi igiena publică nu se aplică aici. Măcelarii vând carnea stricată; restaurantele şi băcăniile debitează alimente improprii pentru consumaţiune; controlul alimentelor, în general, nu se face. Toate aceste amănunte sunt luate din raportul sanitar despre care am vorbit; deci nu pot fi puse la îndoială.
Ce măsuri se impun
Ca urmare a celor constatate, s-a cerut administraţiei comunale locale să se intereseze mai de aproape de nevoile comunei. Credem că prefectura judeţului s-ar putea îngriji de asemenea de ceea ce se face acolo sau, mai bine zis, de ceea ce nu se face şi ar trebui să se facă. Statul la rândul său ar trebui să modernizeze această staţiune balneară. Vizitatorilor li se cer taxe şi suprataxe şi n-ar trebui să îndure neajunsurile unei rele administraţii. Mai ales că de igiena alimentară orice administraţie ar trebui să aibă mai îndeaproape grijă.
Furturile de la CFR
Semnalăm noi furturi din vagoane comise de data aceasta în gara triaj din Chitila. Indivizi necunoscuţi au spart şapte vagoane ce staţionau în acea gară şi au furat diferite mărfuri. Fiind înştiinţat parchetul de acest fapt, s-au luat severe măsuri pentru descoperirea şi arestarea hoţilor.
Diverse
Gh. Marin, din serviciul unei băcănii din Calea Plevnei, ducând un braţ de sticle cu limonadă în băcănie, una a făcut explozie. La Salvare, s-a constatat că Gh. Marin avea o rană adâncă până la os, deasupra cotului drept, provocată de sfărâmăturile sticlei explodate. După ce a fost pansat, Marin s-a întors la serviciul său. - Albert Baier, din Piaţa Floreasca No. 17, în urma unei neînţelegeri cu vecinul său Vasile Veriu, l-a apucat pe acesta de gât şi l-a lovit cu pumnul până ce i s-a umflat faţa şi capul. Veriu, buimăcit de cap, a fugit în stradă, unde a căzut jos. Sergentul din post, dând peste el, l-a ridicat de jos şi l-a dus la circa 3 de periferie, unde a fost pansat. Agresorul a fost arestat.
Din “Universul”, 6 august 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache