x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Telegrama Ţarului către M.S. Regele

Acum 100 de ani. Telegrama Ţarului către M.S. Regele

28 Feb 2013   •   00:29
Acum 100 de ani. Telegrama Ţarului către M.S. Regele

M.S. Ţarul Rusiei a adresa M. Sale Regelui următoarea telegramă, ca răspuns la felicitarea pe care suveranul a trimis-o ţarului, cu prilejul sărbătoririi tricentenarului dinastiei Romanovilor:
“Majestăţii Sale Regelui României
Cuvintele atât de afectuoase pe care Majestatea Voastră a binevoit să mi le adreseze cu prilejul tricentenarului Dinastiei, impresionându-mă profund, Împărăteasa se uneşte cu mine, ca să exprime Majestăţii Voastre mulţumirile noastre călduroase pentru această dovadă de prietenie pe care am apreciat-o îndestul şi căreia îi răspundem prin sincere urări pentru fericirea Majestăţii Voastre, a Majestăţii Sale Reginei şi a familiei regale, ca şi pentru prosperitatea României, pe care o unesc cu Rusia atâtea comune amintiri.
Semnat: Nicolae”.


Baia “Verde” va fi distrusă
O dată cu dezgheţul malurilor de la “Baia Verde” din Slănic Prahova, fie din cauza ploilor de toamna trecută, fie din cauză că Eforia, care este proprietara acestor băi, n-a luat măsuri pentru plantarea acestor maluri sterpe, în mijlocul cărora se găsesc preţioasele băi, şi care ocupă o întindere cu o poziţiune foarte frumoasă în mijlocul oraşului, malurile ce o înconjoară ­ parte s-au prăbuşit în râul Slănic, iar parte ameninţă a astupa cu desăvârşire băile. De aceea, locuitorii oraşului, în special comercianţii, au făcut o plângere către Eforie ca să ia măsuri cât mai urgente pentru îndiguirea acestor băi şi plantarea malurilor sterpe.

Furtul unor filme de cinematograf

Filmele casei Pathe Freres aduse pentru cinematograful Splendid din Târgovişte, despre care am vorbit că au fost furate din gară zilele trecute, au fost găsite într-o odaie a cârciumii Iancu Schneckenberg, din obor. Cazul fiind adus la cunoştinţa poliţiei s-au început cercetări pentru dovedirea autorului furtului. Din cercetări s-a stabilit că pachetele cu filme au fost furate din gară de nişte ţărani, care au fost găzduiţi la numita cârciumă, şi care văzând că filmele nu le folosesc la nimic, le-au vârât sub un pat, unde au fost găsite de băieţii din prăvălie.

Un caz rar de fecunditate
Biroul mişcării populaţiunii din direcţia Ministerului de Domenii semnalează un caz rar de fecunditate, observat în Câmpulung. Soţia căruţaşului Nicolae I. Sicurii a născut 30 de copii în decursul a 32 de ani de când e căsătorită. Tatăl copiilor e azi un om în vârstă de 54 de ani, iar femeia are 49 de ani. Ministerul s-a adresat primăriei din Câmpulung cerând relaţiuni oficiale asupra acestui caz rar şi întrebând în acelaşi timp câţi din aceşti 30 de copii sunt azi în viaţă, câte naşteri gemene au fost, câţi băieţi şi câte fete.
Din “Universul”, 28 februarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: carol i