x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... acad. Aureliu-Emil Sandulescu

Astazi e ziua ta... acad. Aureliu-Emil Sandulescu

de Delia Zahareanu    |    12 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... acad. Aureliu-Emil Sandulescu

Din 1962 este doctor in fizica si din 1968 doctor docent, Venia Legendi. Are peste 300 de lucrari publicate in reviste internationale, peste 30 de rapoarte prezentate la reuniuni stiintifice din intreaga lume. Academicianul Aureliu-Emil Sandulescu a implinit ieri 75 de ani.

"Intotdeauna am visat sa devin nemuritor"

"M-am indragostit prima oara de fizica in liceu. Era perioada de dupa al doilea razboi mondial, se vorbea foarte mult despre bombe atomice, erau povesti cu fizicieni renumiti, cum era Niels Bohr, de la Copenhaga. Era o aureola in jurul fizicienilor care au creat marile descoperiri, pentru ca fizica inseamna o conceptie completa despre lumea care ne inconjoara. Am terminat Facultatea de Matematica si Fizica in 1955, dar dupa terminarea facultatii, cu toate ca am avut profesori formidabili, nu eram format ca fizician. Aveam cunostinte medii. Apoi am lucrat la Institutul de Fizica Atomica. Atmosfera era corespunzatoare acolo, director fiind Horia Hulubei. Aveau legaturi permanente si contacte in Franta si prin urmare ei au impus un nivel international, pentru ca nu se balbaiau, cum sunt unii care pornesc la drum. De la inceput mi s-a cerut sa am contributii in reviste internationale. Iar fata de constiinta mea sunt salvat, referitor la realizarile mele. Am fost peste douazeci de ani jumatate in Est si jumatate in Vest, traind in ambele sisteme.

Am fost in pozitii uriase, de exemplu, vicedirector al Institutului Unificat de cercetare de la Dubna, creat de 11 tari socialiste, Uniunea Sovietica fiind doar una dintre ele. La 32 de ani eram profesor la Universitatea din Helsinki, la 34 de ani eram profesor la Universitatea din Meintz, in RFG-ul atunci, unde mi-am luat si titlul de profesor, si docenta. Dupa aceea am ajuns la celebrul Institut Niels Bohr, din Copenhaga, dupa care nu mi-au mai dat drumul si am luat calea Estului.

La intrebarea daca sunt multumit de cariera mea, as raspunde: «Da». Pentru ca intotdeauna am visat sa devin nemuritor. Prin opera pe care am creat-o. De altfel, se spune ca academicienii sunt nemuritori. In fizica nucleara am facut o descoperire care este inclusa in Enciclopedia Britannica. Este o descoperire in domeniul radioactivitatii. La sfarsitul anilor ’70, eu am ajuns la concluzia ca trebuie sa existe un nou tip de radioactivitate, cu emisie de nuclee usoare, de carbon, de oxigen, de neon, de magneziu, de siliciu… In 1980 am scris un articol de ansamblu care a fost publicat atat in Uniunea Sovietica, cat si in Romania, care continea rezultatele acestor cativa ani. In 1984, la Dubna am aratat impreuna cu niste cercetatori rusi ca exista alte nuclee ce emit neon, dupa ce cercetatorii britanici aratasera in acelasi an ca radiul emite carbon." (Delia Zahareanu)

×
Subiecte în articol: calendar