x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... acad. Mircea Malita

Astazi e ziua ta... acad. Mircea Malita

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    20 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... acad. Mircea Malita

A fost ambasador al Romaniei la Washington si director al Bibliotecii romane din New York. Este doctor in filosofie si membru titular al Academiei Romane din 1991. Astazi, academicianul Mircea Malita sarbatoreste 80 de ani.

"80 de ani, o varsta de considerabila retrospectie"

"Noul an de viata il intampin cu multe activitati si chiar satisfactii. La 80 de ani esti obligat la o privire mai indelungata asupra vietii, incepi sa-ti aduci aminte de copilarie, incepi sa reconstitui, sa vezi erorile si intentiile bune, cate obstacole ai avut de sarit, ce sanse ai folosit. Asa ca este o varsta de considerabila retrospectie. In momentul de fata am satisfactia ca, o data cu ziua mea o sa apara trei carti, triada mea de relatii internationale, fie teorie, fie marturii din diplomatie. Sunt invitat la inceputul lui martie la Roma pentru a vorbi despre una dintre aceste carti la o reuniune europeana. Sunt satisfacut nu numai de aparitia lor, dar si de ecoul pe care il pot avea in lumea diplomatica si a teoriei relatiilor internationale.

Pot sa spun ca anul 1940 mi-a produs zguduirea cea mare. Imi amintesc de noaptea odioasa de refugiu intr-un camion, plecand din cauza faptului ca Oradea era cedata Ungariei. Dupa aceea am avut o viata de pribegie pentru ca a trebuit sa fac liceul in patru locuri, din care trei au fost in Transilvania. Din tot liceul am o singura amintire foarte pregnanta: cand am inceput sa studiez matematica si sa-mi vad numele in unele reviste la probleme rezolvate. Probabil ca atunci mi s-a nascut un gust de specialitate pe care multi il au, acela al rezolvarii de probleme. Imprejurarile au facut, ca in timp ce lucram la Universitatea din Bucuresti si la Academia Romana sa fiu cooptat in prima misiune permanenta la Natiunile Unite 56. Dupa aceea, ONU a fost marea mea Academie de Stiinte Diplomatice timp de 5 ani. Am ramas atasat acestor preocupari pentru care, in timpul liber am scris si modele matematice de negociere, de conflict, de acorduri si de decizii. Am amintiri in care vocatia profesionala s-a ciocnit de constrangerile politice intr-un mod dramatic. Munca de ambasador este o activitate extrem de absorbanta care nu da loc nici unui ragaz. Am avut satisfactii asupra a ceea ce reprezinta un rezultat, adica legaturi bune cu tara in care am fost acreditat, pana in 1984, cand am fost indepartat din toate functiile.

Perioada cea mai prolifica din viata mea o consider cea in care am scris cele mai multe carti. Majoritatea din cele aproximativ 33 de titluri este scrisa intre anii ’65 -’75.

Nu sunt deloc incantat de cum arata omenirea la inceput de secol. Este un fel de prabusire diplomatica si un fel de revenire la solutiile de forta dintr-un secol foarte sumbru."

×
Subiecte în articol: calendar