A fost directorul Fundatiei Culturale Romane si este unul dintre cei mai prolifici scriitori romani. Augustin Buzura implineste astazi 68 de ani.
"M-am specializat in a intinde mana"
A fost directorul Fundatiei Culturale Romane si este unul dintre cei mai prolifici scriitori romani. Augustin Buzura implineste astazi 68 de ani. Jurnalul National: Cum a fost anul acesta pentru dumneavoastra?
Augustin Buzura: Am muncit ca un disperat, dar am facut-o cu foarte mare placere. Am realizat impreuna cu prietenii, cu care am lucrat la Institutul Cultural Roman, revista Cultura si Editura Fundatiei Culturale Romane. Sunt doua institutii care merg bine. Am scris fara sa public, pentru ca in anii prerevolutionari aveam sentimentul ca trebuie sa fiu util, sa strig ce le era frica altora sa strige. M-am gandit ca e mai bine sa scriu pentru mine, incet si sigur. Sper ca anul acesta sa-mi pot publica romanul la care lucrez mai demult, "Raport asupra singuratatii".
Ce faceti in aceasta perioada?
Incerc din rasputeri sa gasesc sponsori pentru a putea tine revista si editura. E foarte greu. M-am specializat in a intinde mana. Viata mea se desfasoara intre masa de scris si mana intinsa. Am revenit la o pasiune mai veche pe care am abandonat-o din cauza legii. Cand eram la institut nu aveam voie sa fac politica, eram obligat sa tac.
M-am apucat de gazetarie. Una din marile mele bucurii este ca pot sa scriu in fiecare saptamana un text. Trebuie sa scrii in fiecare zi cu sentimentul ca textul cu pricina ar putea fi ultimul, sa meditezi adanc asupra fiecarui cuvant scris. In fiecare zi nu stim ce ne asteapta: eternitatea sau ziua de maine.
Cum ati putea caracteriza destinul dumneavoastra?
Din pacate, in ultimii 16 ani am facut mai mult pentru societate decat pentru mine. Am gresit enorm. Nu regret nimic din ceea ce am facut. Nu as fi pornit pe alt drum. Am totusi un singur regret: ca nu am continuat cu psihiatria. Traim intr-o tara care ar avea nevoie de foarte multi psihiatri. Mergem cu spatele inainte, si asta ma doare ingrozitor.
Care este realizarea care v-a adus cele mai mari satisfactii?
Cel mai mult ma bucur ca traiesc. Dupa trei intalniri groaznice cu moartea, faptul ca vad lumina zilei inseamna foarte mult pentru mine. Cea mai mare realizare, am spus-o acum 12-14 ani, a fost cand am reusit sa fac primul pas dupa o interventie chirurgicala.
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri din Europa
Citește pe Antena3.ro
Va considerati un om norocos?
Sunt un norocos, in ceea ce priveste viata. Mi s-au acordat trei sanse, si asta este cea mai mare bucurie. Toata viata m-am straduit sa ma depasesc pe mine insumi. Nu am avut sentimentul concurentei, al competitiei, nu am avut ura. Cred ca am tinut la tara asta mai mult decat a trebuit.
PARERE DE RAU"Regret ca nu am continuat cu psihiatria, pentru ca traim intr-o tara care ar avea nevoie de foarte multi psihiatri. Mergem cu spatele inainte, si asta ma doare ingrozitor" - Augustin Buzura, scriitor