Nu cu mult timp in urma la Gala Premiilor muzicale ale RRA "Mii de smaralde' castiga premiul pentru cel mai bun cantec folk. Inca o dovada, daca mai era nevoie, ca muzica se asculta pentru armonie si mesaj, nu pentru ca e la moda sau place unora, care daca fac parte dintr-un juriu cred ca puterea le apartine si pot face exact ce-i taie capul. Muzica pe care Daniel Iancu o daruieste celor cu ureche muzicala sau nu atinge. Pe unii, acolo unde-i doare, pe altii, a mangaiere. E suficient sa te gandesti la doar cateva dintre succesele sale "Vine valu imi ia calu', "Ofiterul Radu', "E armonie in casa noastra' sau "Patria' si de pe ultimul album "De-as stii', "Mi-e dor' sau "In orasu-n care ploua' ca sa intelegi adevarul despre Daniel Iancu.
Oamenii il iubesc pentru ca este direct, pentru ca spune lucrurilor pe nume, pentru ca-si canta iubirea de tara intr-un mod aparte si mai ales pentru ca, desi se ocupa cu mecanica fina, cioplitul in lemn si dirijatul de sonde, stie sa ia pulsul natiunii aidoma unui doctor. Evident, medicamentele pe care le prescrie nu numai ca indeparteaza paloarea de pe chipul tau, dar mai ales vindeca. Daniel Iancu implineste astazi 50 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!'
"Anul care a trecut a insemnat inca un an bun pentru oamenii din jurul meu, oameni care imi fac mult bine si pe care ii pretuiesc foarte mult. Inca un an bun pentru copiii mei, inca un buchet de cantece noi oferite celor ce imi apreciaza muzica. Mai in gluma… mai in serios, ma supara lipsa de timp, plus o durere sacaietoare la genunchiul drept. Genunchiul il tratez cum-necum… insa lipsa timpului se dovedeste o boala cu adevarat grea. Imi place tot ce gadila timpanul si retina intr-un mod placut. In lumea asta nebuna ma mai fac sa zambesc doar oamenii normali. Cand mai vorbesc cu mine, caci mi se mai intampla, nu ma cert, pentru ca am atatea defecte incat dupa cateva minute ar trebui sa incep sa ma si bat… asa ca incerc sa raman calm. Ma felicit pentru ca am pentru cine sa nu ma cert. Pana acum viata m-a invatat ca usile pe care intru si ies trebuie sa ramana deschise.
Mi-a placut intrebarea legata de ce ar trebui sa faca un tanar care pune mana pe o chitara astazi? Asa ca raspund simplu. Sa-mi dea un telefon ca sa stabilim programul de meditatii si pretul corect! Mi-as dori ca generatiile care vin sa stie ca tot ceea ce am scris si cantat a fost din suflet, ca in afacerea cu Elodia nu am avut nici un amestec si nu in ultimul rand … ca soacra-mea nu a fost chiar atat de rea. Am in spatele casei o bucatica de pamant pe care am plantat legume. Am sapat pamantul cu drag si am facut vaduri care sa tina apa. Vedetele micii mele gradini vor fi probabil si anul acesta rosiile (din rasaduri crescute la caldura si lumina in casa), fasolea pastai, dar si celelalte legume imi sunt la fel de dragi. Le-am plantat pe toate cu radioul deschis pe un post care transmite muzica 100% romaneasca. Am construit un schelet metalic sudat deasupra gradinii de care rosiile, fasolea, castravetii si dovleceii sa profite ca sa se inalte. Pe scheletul acesta metalic am prins un mic suport in care am infipt un stegulet tricolor. Caldura, munca, lumina, dragoste, stare de bine… deci am in spatele casei o mica Patrie'. Aceste ultime cuvinte le puteti lua ca raspuns la intrebarea ce este patria pentru Daniel Iancu. Nu de alta, dar ca sa fim bine intelesi…