Directorul Institutului de Ştiinţe Spaţiale Dumitru Haşegan a împlinit ieri 67 de ani. La mulţi ani!
"Să privim spre ţările dezvoltate!"
"Încă un moment aniversar. Deşi m-am «obişnuit», totuşi este un prilej să mă opresc şi să privesc înapoi şi, foarte important, înainte. Privind înapoi sunt mulţumit şi mă gândesc la 3 ani cruciali din viaţa mea: 1967, 1969 şi 1990.
1967 - Angajarea la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti-Măgurele. Din acel moment mi s-a deschis minunata lume a cercetării ştiinţifice şi am avut toate condiţiile să mă dezvolt pe această cale, în special prin participarea, încă de la început, la colaborări internaţionale. Am lucrat pe două direcţii: fizică nucleară în care, lucrând în colaborare internaţională la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare, Dubna-Federaţia Rusă, am fost coautor la descoperirea experimentală a unui nou mod de dezintegrare naturală: emisia spontană de nuclee grele. A doua direcţie, cercetarea spaţiului cosmic. Prin participarea la Programul INTERCOSMOS, am fost Co-Investigator la experimente realizate pe orbite circumterestre la bordul a şapte sateliţi artificiali şi trei staţii spaţiale cu echipaj uman, inclusiv Investigator Principal/Coinvestigator la cinci experimente din programul ştiinţific al cosmonautului român Dumitru Dorin Prunariu.
1969 - Anul căsătoriei cu soţia mea, Livia. De-a lungul timpului am avut şansa unei vieţi de familie calde şi sigure, care mi-a asigurat echilibrul necesar, inclusiv pentru creşterea celor două fete. Azi, una dintre ele, Monica-Ioana, după terminarea doctoratului în fizică în USA, are un postdoc în Canada, iar cealaltă, Teodora-Corina, tocmai a terminat doctoratul în antropologie, tot în USA.
1990 - Anul alegerii ca director al actualului Institut de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele. Folosind experienţa acumulată anterior, am reuşit să realizez şi să implementez o strategie care a dus la creşterea şi recunoaşterea institutului ca partener semnificativ în colaborările internaţionale în care ISS este partener - atât la CERN-Geneva, GSI-Darmstadt şi alte mari experimente europene la sol, cât şi la misiuni spaţiale ale Agenţiei Spaţiale Europene. Desigur că atingerea acestui punct a implicat eforturi enorme, de la construcţia colectivelor de cercetare până la asigurarea bazei materiale necesare activităţii la nivelul cerut de reprezentarea institutului, implicit a ţării, pe baze egale cu partenerii străini.
În prezent sunt Investigator Principal al primului experiment românesc care se va realiza la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Experimentul a fost selectat de Agenţia Spaţială Europeană - ESA, care şi finanţează segmentul spaţial. Segmentul de sol, cu tot ce implică de la realizarea fizică la teste, este finanţat de un program special al ESA - Programul pentru Ţările Europene Colaboratoare, PECS. Prin acordul dintre ESA şi NASA, experimentul va fi lansat cu Naveta Spaţială ENDEAVOUR (STS-134) la sfârşitul anului 2010 de la Kennedy Space Centre, Florida, USA.
Sunt întrebat care ar fi primele trei lucruri pe care le-aş face dacă aş fi ministrul Educaţiei şi Cercetării. Întâi aş ridica ochii din «cercul îngust» al României şi aş privi spre ţările dezvoltate, unde aş vedea că educaţia şi cercetarea sunt piloni esenţiali pentru dezvoltarea ţărilor (a se vedea deciziile USA, Germaniei şi Franţei în perioada de criză). Apoi, m-aş decide să fiu DOAR managerul domeniilor şi m-aş «bate» pentru a asigura condiţiile necesare funcţionării lor, de la legislaţie corespunzătoare la finanţare. Şi, în sfârşit, aş avea încredere în comunităţile de specialişti şi aş da autonomie maximă să se gestioneze singure, de la strategie (în cadrul strategiei naţionale) la finanţare şi funcţionare."
Citește pe Antena3.ro