x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... George Motoi

Astăzi e ziua ta... George Motoi

de Roxana Vintila    |    22 Ian 2009   •   00:00

“Teatrul însuşi e o lecţie de viaţă”
Sub “masca” actorului George Motoi nu se află decât un om simplu, ca toţi oamenii. Cu problemele existenţiale, cu toate frământările lui, cu toate curiozităţile lui... Un om simplu: nimic altceva. Apreciatul regizor şi actor George Motoi împlineşte astăzi 73 de ani. Îi urăm “La mulţi ani!”.




Desen de Romeo Răileanu


“Tot actor aş vreau să fiu, tot aici aş vrea să mă nasc, pentru că îmi iubesc rădăcinile şi familia, care îşi are originile aici... Cred că aici trebuie să exist eu şi pentru a putea duce mesajul acestor locuri în toată lumea. De-a lungul timpului, am avut o foarte mare încredere în oameni... Uneori am fost trădat, alteori am fost decepţionat... Mi-a lipsit prudenţa în relaţiile umane şi m-a costat lucrul acesta. Abia acum, în ultimii ani ai vieţii mele, m-am învăţat minte şi sunt mai selectiv cu toţi cei din jur. E nevoie să fim mai selectivi într-o perioadă plină de surprize şi de lucruri neprevăzute, care ne inundă în fiecare zi. Important este să trecem peste toate acestea cu umor şi... sănătate. Sunt lecţii de viaţă pe care le primim în fiecare zi... pentru că eu consider că ne naştem în fiecare zi.

Teatrul însuşi e o lecţie de viaţă, o artă superbă de la care am primit multe pilde. Dorinţa de a o dezvolta, de a mi-o însuşi întotdeauna mai bine, de a fi pe gustul şi în atenţia publicului m-a preocupat de-a lungul carierei mele şi mă va preocupa toţi anii pe care îi mai am de trăit. Mi-am dorit dintotdeauna să răspund nevoilor timpului meu şi ale publicului meu. Poate că şi din acest motiv nu am avut timp să visez. Din fericire, am fost un actor solicitat şi atunci nu am visat la anumite roluri... am lăsat viaţa să-mi ofere ce a crezut de cuviinţă. Nu am avut timp să trăiesc din iluzii. 30 de ani nu am avut vacanţă, solicitat fiind de cinematografie, de teatru, de televiziune. Am atins rolurile cele mai importante ale dramaturgiei, în film la fel. Au existat roluri foarte mari, nişte punţi ale carierei mele. Nu aş putea spune că un singur rol mi-a definit destinul. Am avut şansa unor mari roluri şi aş începe cu «Caligula» lui Camus, am făcut serialul cu Ştefăniţă Vodă, «Viforul», de la televiziune. În cinematografie «Vodă Lăpuşneanu», filmele Malvinei Urşianu, «Adela» lui Ibrăileanu, «Marele Singuratic» al lui Marin Preda. Sunt realizări care mi-au marcat cariera şi destinul. Sunt rolurile fără de care nu aş fi George Motoi cel de astăzi.

Se întâmplă uneori să mă uit la vechi fotografii şi îmi spun: oare eu am fost aşa? Da, am fost aşa! Dacă m-aş reîntâlni cu mine, cel de atunci, mi-aş spune să fiu tot actor. Mi-am iubit profesia enorm, o iubesc în continuare la fel de mult. Am nişte nepoţi, Andrei şi Petru, pe care îi iubesc foarte tare. De câte ori îi văd mă tot gândesc... oare în nepoţii mei se regăseşte undeva acel George Motoi când era copil?”

×
Subiecte în articol: calendar