x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Nicolae Corjos

Astăzi e ziua ta... Nicolae Corjos

de Loreta Popa    |    22 Mai 2010   •   00:00

Profesor dedicat, foarte iubit de studenţii săi, regizor, scenarist, tată şi bunic, Nicolae Corjos iubeşte teatrul şi filmul. Rememorează filmele pe care le-a făcut, dar şi cele pe care nu le-a făcut şi trăieşte cu speranţă... Filmele sale au acea doză necesară de duioşie, de blândeţe, de tandreţe, în special cele cu adolescenţi, cu liceeni. A realizat, de asemenea, peste 50 de filme documentare. Astăzi, Nicolae Corjos îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



Întotdeauna mai este loc de poezie...
A lucrat 22 de ani ca regizor secund, a învăţat de la marii regizori români ai momentului, iar dragostea de teatru şi film l-a determinat să aleagă regia. Se simte în largul lui printre tineri, încearcă să-i înţeleagă, să-i respecte, să le redea pe ecran simţirile, trăirile. "Atunci când am debutat eram stăpân pe profesie, pentru că har, zic eu, am... Ceea ce mă caracterizează cel mai bine este o sentimentalitate sinceră. Motto-ul vieţii mele a fost şi mai rămâne încă: «Niciodată nu se poate spune că este prea multă poezie în viaţă». Întotdeauna mai este loc de poezie, ca stare sentimentală, ca stare umană. Sunt experienţe, sunt nuanţe regizorale, sunt stiluri regizorale care te cuceresc într-o învăţare a profesionalităţii în primul rând. Este important să-şi găsească fiecare stilul, să se cunoască pe sine, să cunoască ce s-a făcut în ceea ce priveşte orientarea stilistică, direcţională, filozofică, umană şi direcţia în care se îndreaptă chiar în acest tumult al cinematografiei şi audiovizualului în care nu întotdeauna poţi să faci ceea ce vrei, dar poţi să duci sufletul tău. Găsirea emoţiei sincere pe care poţi să o exprimi este unul din lucrurile pe care încerc să le transmit studenţilor mei. Din 1989 sunt profesor aproape fără întrerupere. Am avut o perioadă când am fost profesor de cinema la Conservatorul de Muzică. Am vrut să-i învăţ pe muzicieni cinema şi am reuşit. Muncesc. Am bucuria să fiu profesor şi să îndrum studenţi care poate vor avea ceva de zis în cinematografia sau în audiovizualul românesc, speranţe ce sigur vor da un nou impuls echilibrului estetic şi diversităţii tematice şi regizorale. Privesc cu optimism vârsta, poate şi pentru că sunt în priză permanent cu cea mai frageda vârstă, cea a nepotului meu, Petru."

Fiica regizorului, Oxana Corjos, este o pianistă extrem de promiţătoare, instrumentistă desăvârşită, care a reuşit să se impună prin studiu şi muncă. Când vorbeşte despre familie, Nicolae Corjos este la fel de emoţionat precum un elev la banchetul de absolvire. "Ora zero", "Alo, aterizează străbunica", "Pădurea nebună", "Declaraţie de dragoste", "Liceenii", "Extemporal la dirigenţie", "Un studio în căutarea unei vedete" sau "Liceenii Rock'n'Roll" sunt câteva dintre filmele lui Nicolae Corjos pe care marele public le păstrează în memorie. Nu este puţin lucru să fii iubit de atâta lume, cu atât mai mult cu cât se reîmprospătează spectatorii la fiecare generaţie.

×
Subiecte în articol: calendar