x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Titus Andrei

Astăzi e ziua ta: Titus Andrei

de Loreta Popa    |    06 Mai 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Titus Andrei

Titus Andrei este un acel om peste care de undeva, de Sus, s-a revărsat harul numit radio... Privirea sa, parcă de pe alt tărâm, a strâns toată candoarea lumii. Dar vocea este cea care-i oferă acea am­prentă unică, nu întâmplător fanii emisiunilor sale scoţând o carte numită "Top românesc" pe care i-au dedicat-o.

Omul de radio Titus Andrei are acea stare molipsitoare de fericire pe care ţi-o dă numai adevărata muzică. El a rămas adeptul muzicii româneşti. Pentru că îşi sărbătoreşte ziua de naştere astăzi, Junalul Naţional îi urează La mulţi ani!


Nu vreau să ies niciodată la pensie
"A crede în ceva frumos şi bun este fundamental. De ziua mea, cred mai mult în mine, cred mai mult în revenirea mea la microfon, în publicul căruia îi mulţumesc că l-am simţit încă o dată că face parte din viaţa mea. Primul cadou a fost o carte numită «Top românesc» alcătuită de fanii acestei emisiuni pe care o prezint de mulţi ani. Cum mă simt? Normal. Paradoxal însă, în comparaţie cu unii confraţi mai tineri parcă am mai multe resurse de puritate adolescentină.

Ce emisiuni voi continua să realizez? Emi­siuni bazate în general pe muzică românească; mă simt mai bine. Este vorba de «Top românesc», de «Romanticii» şi de «Noaptea şlagărului ro­mâ­nesc». Sunt spaţiile mele de efuziune în care pot comenta sincer şi intens atitudinea celui căruia îi pasă de mu­zica românească, de creaţia noastră mai veche sau mai nouă, de interpreţi, stiluri de compoziţie, evenimente, lansări, spectacole, festivaluri.

Ce să-ţi spun romantic? Am apelat la emisiune, de fapt de mai multe ori, aşa s-a legat, la poezia lui  Macedonski: «De-aş şti că lacrimile mele/ s-ar preschimba-n mărgăritare,/ pentru superba ta plăcere/ aş plânge fără încetare».

Romantic şi sobru, nu?! Ceva haios... Când este vorba de ceva nostim şi amuzant rămân tot la autorul «Nopţilor de mai», care se adresează astfel unui plagiator... «Da, e foarte adevărat,/ într-o prefaţă am declarat/ că versurile ce ai semnat/ sunt diamante şi rubine./ Cum ai fi vrut să zic altfel/de vreme ce erau de mine?». N-am nimic special cu Macedonski.

Ce-şi doreşte omul de radio Titus Andrei? Tot ce am spus până acum, plus mulţi ani de radio peste cei 38 neîntrerupţi. Nu vreau să ies niciodată la pensie... Nu-mi place această etapă. Îmi amintesc de Octavian Paler, «Oricât de frumoasă ar fi o melodie, vine o clipă când e acoperită de tăcere»... dar ştii ceva? Melodiile frumoase revin..."

×
Subiecte în articol: calendar